Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot Guldbagge-galan: ”En mansfest”

Publicerad: 27 januari 2015, 05:57

Ruben Östlund historisk vinnare i Guldbaggen.

Foto: SVT.

Guldbagge-galan sågas för den bristande könsfördelningen, Facebook påstås ha censurerat sajter efter påtryckningar, och Kim Kardashian driver med sig själv i ny reklamfilm. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

GuldbaggegalanFacebookMicrosoftSVTMorgonsvepetGuldbaggenKim KardashianPetra MedeRuben Östlund

Genuskritik mot Guldbaggegalan
I går sändes Guldbaggegalan i SVT, och Ruben Östlund blev historisk genom att hans film Turist tog hem hela sex statyetter. Men filmbranschens fest blev också kritiserad i sociala medier för sin manliga dominans på scen, skriver Metro. Detta i kontrast till musikgalan P3 Guld som arrangerades tidigare i år, där en majoritet av pristagarna var kvinnor.

"MER MÄN guuuu va kuuuul", twittrade  SVT-programledaren Gina Dirawi, och skrev också "Hittade dom bara män att dela ut pris eller?".

Komikern Karin Adelsköld noterade också mansdominansen: "Nu hade de faktiskt velat ha en kvinnlig prisutdelare för 'bästa musik' men de hittade ingen kvinna som spelar musik.

Tidningen Arbetets kulturredaktör Jonna Sima noterade kontrasten till radions musikgala tidigare i år: "Denna mansfest står i bjärt kontrast till P3 Guld kan man ju lugnt säga".

Expressens skribent Maria Brander har också publicerat en krönika om den bristande jämlikheten i Guldbaggen:

"Kanske finns det en jättebra anledning. Produktionen kan ju förtvivlat ha frågat varenda upptänklig filmkvinna, men alla sa nej med motiveringar som att de hade för snäva kjolar, höga klackar, ljusa röster för att höras eller klena biceps för att lyfta Baggen. Men det är inte troligt, och det känns extra sugigt ett år då enbart män är nominerade i flertalet kategorier, bland annat regi" skriver hon.

Ingen censur av Mede
Guldbaggen leddes i år av Petra Mede. Fjolårets värd Sissela Kyle tvingades efter galan gå ut med en offentlig ursäkt efter att ha presenterat Kodjo Akolor på ett sätt som många uppfattade var rasistiskt. Men i en SVT-intervju försäkrar Mede att hon inte hindras av SVT från att säga grodor på förhand.
– Ingen censur nej. Det handlar oftast om att skämten är klara och att man förstår dem.

Facebooks släpper lightversion...
En ny version av Facebook-appen lanseras nu i en lång rad utväcklingländer kallad Facebook Lite. Bakgrunden är att den nuvaranade appen är allt för komplicerad för enklare Android-telefoner, vilka är vanligt förekommande på mindre utvecklade marknader, skriver Business Insider.

...och uppges blocka sidor
Efter terrordådet mot Charlie Hebdo gick Facebook-grundaren Mark Zuckerberg ut och drog en lans för yttrandefriheten. Han skrev att de aldrig kommer att låta sig censureras av grupper eller stater som vill göra inskräkningar i människors rätt att uttrycka sina åsikter. Men nu kommer uppgifter om att de sociala nätverket fallit för påtryckningar av Turkiet om att blockera länkar som påstås förolämpa profeten Muhammed, skriver NY Times.

Microsofts vinst sjunker
Den amerikanska it-jätten tappar i lönsamhet. Det senaste kvartalet föll resultatet från 6,6 till 5,9 miljarder dollar, och en orsak är fallande efterfrågan på Windows mjukvaruprodukter.

Kim Kardashian driver med sig själv
I T-Mobiles nya reklamfilm till Super Bowl, som offentliggjordes i natt, berättar Kim Kardashain om all data som aldrig används. Under parollen "It's your data. Kepp it" uppmanar hon folk att surfa mer i mobilen – till exempel att kolla in alla hennes outfits.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.