Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot journalisternas Facebook-grupp: Invaderad av troll

Publicerad: 2 januari 2017, 13:03

Foto: Mostphotos.

Gruppen "Journalistbubblan" ska handla om journalistik och journalistikens utveckling. Istället har den fyllts med SD-troll och propaganda, hävdar Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet.


"Journalistbubblan" skapades av sociala medier-gurun Emanuel Karlsten och har i skrivande stund drygt 8300 medlemmar. Det ursprungliga syftet med gruppen var att diskutera journalistikens utveckling och dagsaktuella branschfrågor. Istället har den allt mer utvecklats till ett forum för personer med mediefientliga och invandringskritiska åsikter. Det menar Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet, i ett debattinlägg i Journalisten.

I texten tar han upp ett antal aktuella exempel som illustrerar hur rasistiska åsikter frodas i poster och kommentarsfält. Bland annat hävdade några medlemmar att Säffle-Tidningens ledare om hur redaktionen fått ta emot en ritad bild på en hängd invandrare tillsammans med en uppmaning om att tidningen måste sluta skriva om människor av annan härkomst i själva verket var fejk.

"Nu skulle denna facebookgrupp, Journalistbubblan, kunna avfärdas som en av många konstigheter på nätet, om det inte vore för att Journalistbubblan har en stor del av Sveriges yrkesverksamma journalister som medlemmar. Många har varit med sedan gruppen bildades för fem år sedan när de utan att ge sitt godkännande lades till gruppen" skriver Klepke.

Han har tagit upp problemet med Journalistbubblands administratörer Emanuel Karlsten och Anders Frick. De har bett om att få återkomma i frågan om att sätta upp striktare regler och bättre moderering av inläggen.
"Gruppen fyller uppenbarligen ett tydligt behov och vi behöver bli ännu bättre på att bemöta det. Därför kommer vi nu uppdatera reglerna för gruppen. Gruppen ska fortfarande vara för alla - även de som inte kallar sig journalister. Men gruppen ska inte handla om att kasta skit på journalister eller att så split och avsky" skrev Emanuel Karlsten i ett inlägg i början av december.

Martin Klepke är däremot skeptiskt till upplägget:
"Att Journalistbubblan skulle vara en grupp för seriös debatt om journalistik är som alla förstår rent befängt. Däremot smakar hela gruppen mumma för diverse SD-troll och propagandister. Att journalister självmant skulle skapa en grupp där man kan strunta i fakta utan att admin reagerar upplevs säkert som en skänk från ovan" skriver han och fortsätter:

"Visst kan det finnas en grupp för dessa nötter. Men kära admin, byt i så fall namn på gruppen till "Säg ditt hjärtas mening om svenska journalister" och stryk inledningsorden om att gruppen ska "diskutera journalistik och journalistikens utveckling". Någon sådan diskussion existerar inte".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.