Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot mediekåren: ”Skid-VM är sexist-VM”

Publicerad: 24 februari 2015, 06:05

Therese Johaug blir frågad om sina underkläder.

Foto: Expressen TV.

Aftonbladets reporter går till angrepp mot den sexistiska bevakningen av Skid-VM, Googles bloggtjänst ska bli fri från nakenhet och Björn Borg slutar betala Björn Borg. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

OscarsgalanAftonbladetTherese JohaugGoogleAppleBjörn Borg

"Skid-VM har blivit sexist-VM"
Just nu pågår Skid-VM för fullt i Falun och mediebevakningen är stor. Men det finns stora skillnader i hur de tävlande männen och kvinnorna beskrivs. Det menar Aftonbladets reporter Kristoffer Bergström som i en upprörd krönika med rubriken "Skid-VM har också blivit sexist-VM" går till angrepp mot sina kollegor i mediekåren.

"Kvinnor förväntas ha en relation till sitt utseende. Män förväntas ha koll på vem av dem som är snygg. Blicken är heterosexuell och riktad mot tjejen" skriver han.

Sedan radas ett antal exempel upp där kvinnliga åkare har tvingats utstå sexistiska frågeställningar och omdömen baserade på deras utseende snarare än prestation. Det mest flagranta exemplet var när norskan Therese Johaug fick frågan om vilka underkläder hon tävlar i.

"Reportern svor sig fri från kritik, inte gjorde han något större fel, han hade ju avkrävt en man samma bekännelse. Förklaringen hade varit rimlig i en jämställd värld där könen var lika sexualiserade och boxerkalsonger och stringtrosor hade samma laddning. I det här sammanhanget kändes frågan inkletad i manligt dregel" skriver Bergström.

Den norska skidstjärnan har själv protesterat mot att hon fick frågan.
– Jag vill inte diskutera privata frågor. Som vilka trosor jag bär under dräkten, det tycker jag är onödigt, säger Johaug till Expressen.

Blogger bannlyser sexuellt utmanade innehåll
Googles bloggtjänst Blogger har nu bestämt sig för att göra en upprensning av innehållet. Framöver tillåts inte sexuellt utmanande bilder och nakenhet, skriver Global News. Användarna har fått fram till den 23 mars på sig att ta bort bilder och filmer som bryter mot de nya reglerna. De som fortsätter att göra det kommer att plockas bort.

6500 klagomål mot serie om Ukip
Brittiska Channel 4 sänder ett fiktivt dokudrama om det främligsfientliga partiet Ukip. Men nu ska innehållet granskas av Ofcom för att se om serien kan betraktas som kränkande eller missledande. Detta sedan de tagit emot över 6500 anmälningar, skriver The Guardian.

Björn Borg slutar pröjsa för varumärket
År 2006 köpte företaget Björn Borg rätten till varumärket från tennislegendaren Björn Borg. För detta betalade de en engångssumma på 124 miljoner kronor, plus 1,5-2 procent i tillägg per år baserat på försäljningen under 2007-2016. Kontraktet kommer inte att förlängas och betalningarna till Björn Borg upphör efter bokslutsåret 2016, skriver SvD.

Siri ska prata svenska
Apple meddelar nu att deras röstassistent ska börja prata svenska och en rad andra språk till sommaren. Uppdateringen kommer att ske i samband med att nästa version av operativsystemet iOS 8 släpps, skriver 9to5Mac.  

Lady Gaga vann Oscars-galan på Twitter...
Med sitt medley från musikalen "The sound of music" stal Lady Gaga showen under Oscarsgalan. På Twitter var hon mest omskriven, både totalt sett och i antal tweets per minut. Det näst mest omskrivna ögonblicket var när Alejandro Iñárritu vann bästa film för Birdman och trea kom Patricia Arquettes omtalade tacktal.  

...Men tittarsiffrorna rasade
Oscarsgalan hade 36,6 miljoner tv-tittare i USA på söndagskvällen. Det är den sämsta siffran på sex år, och en rejäl minskning jämfört med i fjol, skriver Variety.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.