Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot SVT:s dokumentär om Ted Gärdestad

Publicerad: 22 februari 2016, 06:52

Ted Gärdestad i filmen.

Foto: SVT.

SVT-dokumentären om Ted Gärdestad kritiseras av brodern, programledarena i Melodifestivalen hyllas och Facebook kritiseras. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Kritiken mot SVT:s dokumentär om Ted Gärdestad
Igår sändes en dokumentär om artisten Ted Gärdestads liv i SVT. Brodern Kenneth Gärdestad tycker att stora delar av filmen var bra, men är samtidigt kritisk till vissa inslag. Han menar att vissa delar saknas, och vänder sig emot kommentarer om Ted Gärdestads psykiska sjukdom.
– Jag är bekymrad över att det framkommer olika åsikter, åsikter om Teds sjukdom och så, det är känsligt för mig, säger han till Expressen.

För Aftonbladet utvecklar han sin kritik:
– Det är lätt att säga "vad hade hänt om han hade gjort si och så". Men vi levde med det här varje dag. Det fanns vissa uttalanden där som kändes lite tomma och konstiga. De kändes inte rättvisa, säger Kenneth Gärdestad.

Bristande digital kompetens i börsbolagen
En genomgång som DI Digital har gjort visar att bolagen på OMXS30-listan har bristfälllig digital kompetens i styrelsen. I genomsnitt har endast två av tio ledamöter i styrelserna dokumenterad digital bakgrund. Räknar man bort de som var med under 90-talets telekomboom sjunker andelen ytterligare.
– Att styrelsen helt saknar den kompetensen kan bli ett problem. Dels för att styrelsen inte ställer rätt frågor till ledningen, dels för att ledningen inte får gehör för stora investeringar som krävs. Man sätter heller inte fokus på rätt frågor att diskutera, säger krönikören Sara Öhrvall som också sitter i Investors styrelse.

Dirawi och Svhyffert hyllas för sina insatser
Efter lördagens delfinal i Melodifestivalen är det programledarna Gina Dirawi och Henrik Schyffert som hyllas. Aftonbladets Markus Larsson skriver:
"Det var programledarduon som sopade hem den här showen.
Gina Dirawi och Henrik Schyffert borde egentligen leda festivalen i sex veckor".

Expressens Anders Nunstedt är inne på samma spår.
"Med Henrik Schyffert som sidekick till Gina Dirawi blev det en annorlunda show.
Inte nog med att han gjorde begåvad standup av sin hårdvinklade mediakritik, hans närvaro fick samtliga mellanakter att ta ny riktning och Gina Dirawi att glänsa".

Virtanen: Hat och hot lönsamt för Facebook...
Debatten om hot och hatiska kommenterar har pågått länge. I förra veckan inledde DN Kultur en artikelserie om problemet, och kulturchefen Björn Wiman skrev att det är "obegripligt att ­Facebook och de andra stora nätföretagen inte rensar upp i träsket av sexism, rasism och grova våldshot".

Aftonbladets Fredrik Virtanen skriver i en ledare att det dock inte är särskilt obegripligt.
"Att vidrigheterna får pågå om myndigheter inte ingriper är ­begripligt. Det är aktieägare, ­inte publicister, som bestämmer (...) Att då hindra kunderna från att få ­uttrycka sitt kära hat just där vore dåligt för affärerna. Och att anställa tiotusentals ­moderatorer, som ­faktiskt bedömer alla ­anmälda brott mot de "gemenskapsregler" man påstår sig ha, skulle hacka börskurvan rejält".

Välkända namn till Let's Dance
Skidlegendaren Thomas Wassberg och bloggaren Bianca Wahlgren Ingrosso har tackat ja till att vara med i TV4:s Let's Dance. Det avslöjades i helgen. Redan klara medverkande är skådespelaren Pia Johansson, programledaren och skådespelaren Nassim Al Fakir, operasångaren Rickard Söderberg, programledaren Linda Lindorff och sångaren Elisa Lindström, skriver TT.

Magnus Wennman prisas
Aftonbladets fotograf Magnus Wennman kom trea till i kategorin "People" i World press photo för åtta av bilderna ur serien "Där barnen sover". Detta sedan nyhetsbyrån AP dragit tillbaka ett bidrag som blev tilldelat tredjepriset, enligt Aftonbladet. Magnus Wennmans bilder väckte stor uppmärksamhet när de publicerades och har också ställts ut på Fotografiska.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.