Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot terrorkaoset: Journalistkåren som Kling och Klang

Publicerad: 23 november 2015, 07:44

Aftonbladet, Expressen och GP när mannen greps.

Skarp kritik mot medier i samband efter namnpubliceringar, därför namngavs den misstänkte terroristen och Expressens håntext mot SVT.


Medier: Därför namngavs den misstänkte terroristen ...
Under söndagen avskrevs den 22-årige man, som anhållits tidigare i förra veckan, från misstankarna om terrorbrott och försattes på fri fot. Men då hade samtliga stora svenska medier publicerat såväl namn som bild på 22-åringen. Kvällstidningarna körde ut rubriker som "Här greps den jagade terroristen" och "Här greps efterlyste terroristen". Som Resumé redan tidigare rapporterat om körde GP ut rubriken: "Ladies and Gentlemen, we got him!" i samband med att 22-åringen greps. Flera ansvarige utgivare har efter frisläppandet motiverat beslutet att gå ut med namn och bild.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, skriver i sin blogg att det var rimligt att namnpublicera, både utifrån nyhetsvärdering och allmänintresse.

Lena Mellin, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet motiverar även hon beslutet med det "mycket stora allmänintresset". I en text i Aftonbladet tillägger hon också att "bild- och namnpubliceringen bidrog till att 22-åringen snabbt kunde avföras ur utredningen".

Även Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT hänvisar till allmänintresset, liksom Anders Oxelström, chef för TV4 Nyheterna, TT:s redaktionschef Mats Johansson, och Michael Österlund, tillförordnad Ekochef som också tillägger att framöver kommer SR att förhålla sig mer skeptiska till information från Säpo. Även Cecilia Krönlein, chefredaktör på GP motiverar beslutet i sin blogg. Där konstaterar hon att om GP hade vetat vad de vet i dag, hade de inte publicerat varken namn eller bild.

Flera av de stora medierna har sedermera återgått till att kalla 22-åringen för just "22-åringen" utan namn och bild.

Samtidigt uppger Expressen att de slog rekord förra veckan och Aftonbladet att de hade sju miljoner unika besökare i mobilen.

Linderborg: Journalistkåren som Kling och Klang ...
Många har också hunnit rikta skarp kritik mot att medier hängt ut 22-åringen med namn och bild – trots att han var skäligen misstänkt – alltså den lägre misstankegraden.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver med anledning av detta att söndagen den 22 november går till historien som en av de pinsammaste dagarna i svensk presshistoria.
"Det går inte an att Säpo uppträder som Dupond och Dupont, den svenska journalistkåren tar sig fram som Kling och Klang och politikerna låter som Bill och Bull.
Vi måste rannsaka oss. Nu, direkt, det finns inget sen, vi kan inte vänta tills allt är över. Den kräver intelligens och integritet från alla parter, om inte kommer terroristjakten bli en terror riktad mot den allmänhet man säger sig vilja skydda", skriver Linderborg. Även Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell skriver om att medierna och Säpo har anledning att rannsaka sig efter det inträffade.

... och 22-åringen kan stämma media för förtal
Såväl Säpo som media får skarp kritik efter namn- och bildpubliceringen. Publiciteten har varit enorm och 22-åringen kan lida stor skada en lång tid framöver, på grund av rykten. Juridikprofessorn Mårten Schultz konstaterar i Aftonbladet: "Detta saknar närmast motstycke i svensk historia". Personer som har suttit oskyldigt frihetsberövade kan få ersättning, vilken tidigare kunde påverkas av om personen också lidit publicitetsskada. Men det ändrades av JK 2012. Mårten Schultz konstaterar att skadeståndet till 22-åringen kan komma att bli "några tusen kronor per dygn". Däremot kan 22-åringen stämma media för förtal.
Aftonbladet: Vilka bär ansvaret?
– I praktiken är det alla som sprider de felaktiga uppgifterna. Det kommer troligtvis att handla om mediehusen i det här fallet.
Aftonbladet: Vad kan det röra sig om för summor?
– Det högsta som dömts ut i förtalsmål i liknade fall i Sverige är omkring 100 000 kronor. Och det kompenserar ju knappast för den mediala skadan som den här mannen råkat ut för, säger Mårten Schultz till Aftonbladet.

Expressens håntext mot SVT
Expressen Ledare skrev en uppmärksammad text riktad mot SVT i helgen. Det är "programförklaringen vi aldrig kommer få höra" under rubriken "Välkommen till vänster-SVT" och under spökskrivning av Eric Erfors. På ett ironiskt sätt räknas sedan ett antal nyrekryteringar upp som Lina Thomsgård, Malena Ernman och Lena Sundström. Texten har fått skarp kritik på sociala medier. Bland annat twittrar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet att han "blir uppriktigt orolig när Expressen Ledare ryggmärgsmässigt ser Malena Ehrnman som vänster för att hon vänder sig emot SD".

Ilska mot valet av Dirawi ...
Gina Dirawi blev presenterades som årets julvärd i SVT i fredags. Det fick folk i sociala medier att rasa. Islamkritiska och främlingsfientliga menade att rasade mot valet, och andra riktade kritik mot att Dirawi tidigare anklagats för antisemitism. Nu får hon backning av Svenskakommittén mot antisemitism som kallar hetsen "vedervärdig". Det skriver den kristna tidningen Dagen.

... Men Dirawi slår tillbaka
Det tog inte lång tid förrän Gina Dirawi valde att bemöta hennes kritiker: "Folk undrar varför jag får stora jobb? Jo, för att jag är grym på det. Punkt. Du kommer inte dit jag har kommit av en slump, sluta förminska mig", skrivet Gina Dirawi på Twitter enligt Expressen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.