söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot Wolodarski: Förvränger fakta

Publicerad: 8 oktober 2015, 05:56

Peter Wolodarski får kritik. Foto: Andreas Elgstrand.

Martin Aagård menar att DN:s chefredaktör far med osanningar, Googles drag mot "Instant Articles" och hon pekas ut som Melodifestivalens programledare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPeter WolodarskiMartin AagårdGoogleFacebookTwitterMelodifestivalenGina DirawiMediaMedier

FT

Fredrik Thambert


Aagård: Wolodarski förvränger fakta
I söndags skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski en krönika om falska nyheter som sprids som ett led i ett pågående propagandakrig mot Sverige. Nu får han kritik för sitt eget sätt att hantera fakta av Martin Aagård på Aftonbladet Kultur.

"I sin text lyckades han påstå att en av propagandalögnerna består i att hundratusentals flyktingar från Ukraina nu befinner sig i Ryssland. Men det är sant. Flyktingarna finns i verkligheten" skriver Aagård.

Han tar också upp DN:s ifrågasatta ubåtsgranskning som ett annat exempel på fel som har publicerats. Martin Aagård ger två möjliga förklaringar:
"Den bästa förklaringen till Wolodarskis frisinnade syn på fakta är så klart att han är lite klantig. Avsaknad av journalistisk erfarenhet (Wolodarski är i grunden ledarskribent) borde egentligen inte diskvalificera en i övrigt duktig chef (...) Men det finns ett betydligt värre scenario – att Wolodarski ser sig som en part i informationskriget".

Wolodarski har kommenterar anklagelserna på Twitter:
"Har idag förärats ännu ett uppslag på Åsa Linderborgs kultursidor. Börjar bli tradition. Flera fel som vanligt. Påstås att jag ej velat diskutera DN:s ubåtsgranskning - satt hos @medierna 30 min om just det sist AB Kultur vevade" skriver han.

Googles drag mot Facebook – snabbare sidor

Facebook är i full färd med att rulla ut satsningen Instant Articles, vars mål är att publicister ska lägga sitt material på deras plattform. En fördel som lyfts fram är den förkortade laddningstiden jämfört med länkar till externa mobilsajter. Men den strömningen vill inte Google se. Därför sjösätter de nu projektet Accelerated Mobile Pages (AMP) som ska korta laddningstiden rejält för vanliga mobilsajter. Google samarbetar med flera ledande publicister som BBC, The Washington Post, Buzzfeed och The Guardian.
– Nästa år, när vi lanserar officiellt, ska en användare kunna klicka på en artikel och uppleva att den laddar på ett ögonblick, säger Danny Bernstein, Googles chef för produktsamarbeten till SvD.

Miljardregn över svenska techbolag
En sammanställning som Breakit har gjort visar att 2015 blir ett rekordår vad gäller investeringar i den svenska techbranschen. Under årets nio första månader uppgår de till nästan åtta miljarder kronor. Spotifys finansieringsrunda i somras, där musiktjänsten tog in 4,5 miljarder, bidrar starkt till att dra upp siffran.  

Twitter ska bli enklare
Framöver ska Twitter satsa hårt på att förenkla sin tjänst. Det berättade produktchefen Kevin Weil i samband med Code/Mobile-konferensen i Moon Bay på onsdagen. Framför allt ska de bli enklare att greppa för nya användare och de som bara går in på Twitter ibland. Däremot finns det inga planer på att inför efterhandsredigering av tweet, skriver Engadget.

"Hon leder Melodifestivalen"
Enligt källor till Nöjesbladet blir det Gina Dirawi som leder Melodifestivalen nästa år.
– Ingenting är klart, svarar Lili Assefa, pressansvarig.
SVT ska dessutom planera att ta in olika sidekicks vid deltävlingarna. En av de påtänkta kandidaterna är Sarah Dawn Finer, enligt Nöjesbladet.

SD:s presschef sjukskriven
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge är sjukskriven, enligt Expressen.
– Varför Henrik är sjukskriven låter jag vara hans privata sak. Om han vill tala om vad det beror på kommer han att göra det, säger pressassistenten Christian Krappedal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev