Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Kritiken växer mot SR:s utnämning av Brunegård

Publicerad: 10 Mars 2015, 09:31

DN:s kulturchef Björn Wiman och Tomas Brunegård.

Tomas Brunegård, vars högtflygande affärer hotar Stampens existens, tar nu plats i Sveriges Radios styrelse. Utnämningen får kritik på allt fler håll. Nu senast av DN:s kulturchef Björn Wiman.


Ämnen i artikeln:

Ove Joanson

I fredags rapporterade Resumé att Stampens förre koncernchef Tomas Brunegård tar plats i SR:s styrelse. Han utnämndes av ägarstiftelsen där den tidigare Stampen-konsulten Ove Joanson är ordförande.

Beslutet väckt många kritiska röster på olika håll i Mediesverige. Främst på grund av att Brunegård var drivande bakom de stora affärerna under 2000-talet som har försatt Stampen i svår ekonomisk knipa.  DN:s kulturchef Björn Wiman kallar utnämningen för en "orättvisa av kosmiska mått" i en kommentar som publicerades igår kväll.   

"Utnämningen skadar förstås företagets höga trovärdighet; det är knappast Sveriges Radios uppgift att förse fallerade figurer ur näringslivet med prestigefulla reträttposter. Därutöver väcker tillsättningen ett antal frågor om hur mycket maktfullkomlighet ledarkulturen inom public service tål, frågor som i sista hand pekar mot regeringen" skriver han.  

En av de allra mest högljudda kritikerna till utnämningen var Sydsvenskans Andreas Ekström. I ett blogginlägg som publicerades i helgen skriver han att Ove Joansons motivering – att Brunegårds kompetens är obestridlig – är bortom satir.

"Vad blir nästa drag? Att utse Mulla Omar till ledamot i den nya jämställdhetsutredningen?" frågar han retoriskt.  

Helsingborgs Dagblads chefredaktör Lars Johansson är också inne på spåret att utnämningen av Tomas Brunegård riskerar att skada förtroendet för public service.  

"Problemet med Brunegård är att han är själva sinnebilden av en girig och fartblind företagsledare (...) Vår bransch tål inte den här typen av affärer om trovärdighet och förtroende ska behållas. Sveriges Radios ägarstiftelse har huggit sig själv i foten" menar han i ett blogginlägg.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Ove Joanson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.