Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken växer mot Thomas Mattsson – som svarar

Publicerad: 5 december 2017, 07:12

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.

Foto: Jonas Eltes

Branschkollegorna ifrågasätter Thomas Mattsson – som kommenterar på Twitter, Amanda Oxell lämnar Annonsrådet och Youtube rekryterar tusentals för att stoppa videor på utsatta barn.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetAmanda OxellThomas MattssonMorgonsvepetYoutubeExpressenAnnonsrådetErik HaagLotta Lundgren

Kritiken växer mot Thomas Mattsson..
Gårdagen dominerades av Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olséns sjukskrivning – och Expressens chefredaktör Thomas Mattssons fem sidor långa dokument om Aftonbladets historia och pågående kris. Ni har sett den – spekulationer om vem som kan tänkas ta över efter Sofia OO blandas med tidningens uppbyggnad. Texten har väckt skarp kritik bland branschkollegor och kommentarer fortsätter trilla in, nu senast i Journalisten. Bland de arga kollegorna finns Fredric Karén, chefredaktör Svenska Dagbladet som pekar på att Expressen själva har problem på tidningen:

”Utöver det hade det naturligtvis varit klädsamt om Thomas Mattsson hade ägnat sig åt lite självkritik vad gäller strukturerna och grabbigheten som funnits (och kanske finns?) på hans egen tidning”, skriver han.

Journalisten Jack Werner ifrågasätter bland annat Thomas Mattssons uttalande om ”pågående publiceringar” i Resumé.

— Jack Werner (@kwasbeb) 4 december 2017Oavsett vad man tycker om namnpubliceringar är det ett faktum att @ThomasMattsson, genom att utan motiv och helt en passant namnpublicera två Aftonbladetanställdas namn, gjort svårförståeligt till obegripligt för allmänheten.

Andra reaktioner som trillade in under gårdagskvällen:

— Erik Carlsson (@ErikCarlsson) 4 december 2017Har stor respekt för Mattsson som tidningschef och målsättningen att gå om AB. Var alltid schysst mot mig. Men, den senaste texten var out of character. I den texten kan man se en man som är så förblindad av sitt eget mål att han låter personliga känslor ta över. Farligt, farligt
— Jonna Sima (@jonnasima) 4 december 2017”varit klädsamt om Thomas Mattsson hade ägnat sig åt lite självkritik vad gäller strukturerna och grabbigheten som funnits (och kanske finns?) på hans egen tidning, istället för att göra detta till ett problem isolerat till Aftonbladet.” @fredrickaren 👍 https://t.co/oTrzm7AaUQ
— Marcus Jerräng (@blisk) 4 december 2017"Man bör inte diskutera pågående pulvriseringar"
— Bakjour (@Bakjour) 4 december 2017Mattsson begår den moderna svenska presshistoriens märkligaste namnpublicering, utklädd till "pågående publicering" och "enskildheter i större sammanhang". *slow clap*

.. som kommenterar i långt Twitter-samtal
Thomas Mattsson har hittills varit svår att få några kommentarer från, utöver mejlform. Nu kommenterar han i en Twitter-konversation med Erik Elmgren och Jack Werner. Han svarar inte rakt på varför han väljer att namnpublicera.

”Jag välkomnar frågor. Men som utgivare är det tyvärr omöjligt att kortsiktigt ge besked om vissa aktualiteter, men också det är som det ska vara vid namngivningar”, skriver han bland annat.

Klicka dig in på hela konversationen här:

— Thomas Mattsson (@ThomasMattsson) 5 december 2017Det vet vi inte, vi har ju rapporterat snarast dagligen om ämnet i 5-6 veckor. Och upplever heller inte särskilt omfattande ”kritik” mer än AB-kollegor och X antal nyfikna på Twitter.

Amanda Oxell lämnar Annonsrådet
Amanda Oxell, digital strateg på Maxus, lämnar Annonsrådet som hon grundade för drygt ett är sedan. Annonsrådet, med över 10 000 medlemmar verkar för ett bättre klimat i sociala medier genom att anmäla sexistisk annonsering och innehåll. Amanda Oxell meddelar sitt beslut på Facebooksidan och hänvisar till det höga tempot hon hållit.

”Det har blivit långa dagar, sena kvällar och även hela nätter för att få allt att gå ihop. Men nu behöver jag byta fokus ett tag”, skriver hon.

Nu letar Annonsrådet efter en efterträdare.

Så ska YouTube stoppa videor på utsatta barn
YouTube ska ha över 10 000 innehållsmoderatorer i slutet på 2018 för att stoppa innehållet där barn är i utsatta situationer på plattformen, skriver BuzzFeed. Moderatorerna ska anställas och fungera som ett komplement till de algoritmer som hittar innehållet automatiskt. YouTube har haft stora problem med videor som visar den här typen av innehåll.

Tittarkritik mot årets julvärdar
Valet av Lotta Lundgren och Erik Haag som julvärdar upprör tittarna, skriver Expressen och Aftonbladet. Det är ungefär som vanligt med andra ord. Flera uppger att de tänker byta kanal. Men SVT lugnar och respekterar kritiken.

”Valet av årets julvärd på SVT är en sak som engagerar tittarna varje år. Vissa uppskattar vårt val och vissa tycker precis tvärt om. Det respekterar vi och tycker är roligt”, säger Lena Glaser, programdirektör, till Aftonbladet.

Årets sportjournalist: Sportbladets Kristoffer Bergström
Det blir Kristoffer ”Kroko” Bergström på Sportbladet som får utmärkelsen Årets spotjournalist av Svenska sportjornalistförbundet, SSF. Bergström har bland annat granskat statens integrationssatsningar. I juryn sitter bland andra Lasse Granqvist.

House of Cards filmas 2018 – utan Kevin Spacey
Netflix succéserie House of Cards börjar filmas igen i början av 2018, men då utan Kevin Spacey som anklagas för att bland annat ha förgripit sig på en 14-årig pojke under 1980-talet.

I ett brev från producenterna kunde skådespelarna läsa:

”De senaste två månaderna har testat oss på sätt som ingen av oss kunde ha förutsett. Det vi har lärt oss under processen är att denna produktion är större än bara en person”.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.