Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritikerstorm efter bilkaoset – Trafikverket släckte ner sina sociala medier

Publicerad: 27 juni 2016, 08:21

Foto: Wikimedia Commons/Skärmdump

En av årets värsta trafikhelger. Då väljer Trafikverket att släcka ner sina sociala medier. När så olyckan var framme och köerna blev timslånga rasade resenärerna över den bristande informationen.


Ämnen i artikeln:

Trafikverket

Efter en trafikolycka fastnade tusentals bilister i en flera timmar lång kö på E4:an mot Södertälje, söder om Stockholm, på midsommarafton. Många sökte då febrilt efter information från Trafikverket. På Facebook möttes bilisterna av ett meddelande som stack i mångas ögon:

"Imorgon är vi som svarar här på Facebook upptagna med att dansa runt stången (eller skydda oss från regnet?). Vi är tillbaka på måndag och till dess når du som vanligt vår kundtjänst via telefon. Ha en härlig midsommarhelg!"

Reaktionerna på hanteringen var många, varav följande har fått mest medhåll:

"Det hade varit en finfin idé om någon av er kunde ha kommit med uppdaterad information till alla tusentals som suttit fast i 4 timmar utanför Södertälje. Det är väl ändå årets värsta trafikdag, så någon beredskap borde ni väl ha?"

Andra beskriver hanteringen som såväl urkass som ansvarslös och att det är den "värsta midsommaren ever". "Kul att ni kan dansa runt stången när vi andra sitter i bilkö. Grattis!" skriver ytterligare en person.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, hur tänkte ni?
– Vi jobbar inte med trafikinformation på Facebook, säger han och berättar att man främst använder andra kanaler som radio och kundtjänst till det ändamålet.

– Det som är det luriga i kråksången är att försöka nå alla som sitter ute i bilarna, men det som brukar fungera bäst är radio.

Bör det inte även finnas trafikinformation i era digitala kanaler i ett modernt digitalt samhälle?
– Det är alltid enkelt att vara efterklok. Vi har inte haft facebook som en trafikinformationskanal hittills – men det får vi titta på framöver.

Bilisterna möttes av ett inlägg om att ni skulle dansa runt midsommarstången när det blev trafikkaos. Kan du förstå att folk blir provocerade?
– Ja absolut. Nu visste vi i och för sig inte att en långtradare skulle krascha in i en bro, men i efterhand så borde vi såklart se över och diskutera rutinerna med medarbetarna. I det här fallet kan man lugnt säga att det blev tokigt.

Under söndagen valde man att göra ett undantag – och informerade på Facebook om att vägen är avstängd.
– Vi gjorde det som en reaktion på alla kommentarer som dök upp där, säger Bengt Olsson.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Trafikverket

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.