lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritikstorm mot Jens Spendrup: ”Ditt praktfiasko”

Publicerad: 9 februari 2014, 22:27

Jens Spendrup.

Foto: Sören Andersson/Svenskt Näringsliv.

Jens Spendrup är i blåsväder. Kritiken haglar över Svenskt Näringslivs ordförande efter att han i i Ekots lördagsintervju sagt att han inte ville kalla sig feminist, att han är emot kvotering och att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor för bolagsstyrelserna i dagsläget.

Ämnen i artikeln:

Lina ThomsgårdSvenskt NäringslivAnna BråkenhielmCamilla Wagner

MH

Magnus Helander


Kritiken i sociala medier är massiv mot Jens Spendrup, styrelseordförande i bryggerijätten Spendrups och ordförande i Svenskt Näringsliv.

Anledningen är hans uttalanden i Ekots lördagsintervju där han bland annat sa att han inte är feminist utan humanist.

Ekot: Varför inte?

– Jag är inte klar med vad det innebär, jag tycker inte om ismer över  huvudtaget. På min tid när jag gick i skolan var det kommunism som var  väldigt populärt bland vissa av mina kompisar... och socialism. Jag har  aldrig passat in i någon ism överhuvudtaget. Inte heller feminismen.

Ekot: Men kan man jämföra feminism med kommunism?

– Jag är humanist. Det är väl den enda ismen som jag kan identifiera mig med, sa Spendrup.

Kritiken gäller även att Jens Spendrup är absolut emot inkvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Han sa att han gläder sig åt att fler kvinnor kommer fram i ledande positioner, men att anledningen till att det är så få kvinnor på toppositioner är att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kompetenta namn.

Veckans Affärers jämställdhetsprofil Camilla Wagner tycker att Jens Spendrups uttalanden är högst olämpliga.

”Han vet inte vad feminism är, men vet bestämt att han inte är det med  den enkla förklaringen att han inte gillar ord som slutar på ism. Vi  får väl anta att han också förkastar liberalism, protestantism,  kapitalism, monoteism och nyklassicism mm. Om Jens Spendrup mot förmodan läser det här så ska jag förtydliga. Feminism är enligt SAOL: Rörelse för kvinnors jämställdhet med män, skriver Camilla Wagner i sin blogg och fortsätter:

”Om Jens Spendrup är emot kvinnors jämställdhet med män så ska han förstås inte kalla sig för feminist. Men då får han förklara sig”.


Camilla Wagner avslutar:

”Men misströsta inte! För oss som är både feminister och  kvoteringsförespråkare är Jens Spendrup en gudagåva. Ingen regeringen  kommer att kunna låta bli att lagstifta när näringslivets makthavare så  här flagrant avslöjar varför det inte händer något.”


Aftonbladets Ehsan Fadakar skriver på Twitter: ”Först säger Spendrup att han inte är en feminist då han inte vet vad det betyder, och jämför sen feminismen med kommunismen.”

Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen, twittrar:

”Men Jens Spendrup, ditt praktfiasko, skriver Thomsgård på Twitter och fortsätter:

”Trött på att makthavare inte har bättre koll på feminism än att de avfärdar den med "jag är humanist/moderat". SKÄMMES. Ni har ett ansvar att ha bättre koll än så. Er position KRÄVER det. Reinfeldt och Spendrup, läs varsin bok why don't you.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev