Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritikstorm mot Metros ägare efter intervju med Nyheter Idag

Publicerad: 15 maj 2017, 06:22

Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssens intervju med Nyheter Idag väcker ytterligare frågor om tidningens framtid, SVT-profil försvarar homo-skämt under Eurovision och Washington Post satsar på AR. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Eurovision Song ContestMetroStaffan ErforsChristen Ager-HanssenWashington PostGoogleAugmented realityMats Qviberg

Stormigt på Metro efter intervju med Nyheter Idag
Under fredagen intervjuade den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag Metros nye ägare Mats Qviberg och hans kompanjon Christen Ager-Hanssen, som är ny styrelseordförande i mediebolaget. I intervjun kallar han bland annat en reporter som gjorde ett reportage som avfärdade det organiserade tiggeriet för en "typisk stalinist som vi borde bli av med".

I intervjun säger också hans affärspartner Christen Ager-Hanssen till Nyheter Idags reporter att "du är en framtida samarbetspartner. Vi skulle kunna konvertera din sajt". Intervjun väckte stor uppmärksamhet och kritik i sociala medier. Metros krönikör, juristen Viktor Banke, meddelade på lördagen att han hoppar av efter intervjun. På söndagen hoppade även Evyn Redar av. En tredje krönikör, Forsman & Bodenfors pr-strateg Amat Levin, meddelade han i helgen att han valt att lämna för några veckor sedan.

Till SVT Nyheter säger Mats Qviberg att han ångrar sin medverkan i intervjun och att det inte är aktuellt att samarbeta med sajten.

– Jag medger att jag inte visste vad det var för något. Jag har gjort ett misstag som pratade med en högerextrem kanal som Nyheter Idag, säger Qviberg.

Metros chefredaktör markerar mot ägarna
Kort efter intervjun med Nyheter Idag gick Staffan Erfors, ansvarig utgivare och chefredaktör för Metro, ut i ett pressmeddelande och underströk att något samarbete inte var aktuellt.
– Jag vill vara väldigt tydlig med att det är jag och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik. Varken Mats Qviberg eller Christen Ager-Hanssen har någonting att säga till om gällande vad vi skriver i tidningen och vilka vi samarbetar med, säger han.

MP vill stoppa Metros distribution i t-banan
Metros avtal om att få distribuera tidningen i Stockholms tunnelbana bör ses över. Det anser MP:s gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson. Uttalandet kommer efter att han läst den omtalade intervjun med Metros nye ägare Mats Qviberg på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, skriver SvD.

– Jag känner mig orolig för Metros nya inriktning, säger han till tidningen.

– Vi skulle inte dela ut tidningar i tunnelbanan som är hemmahörande på den yttersta vänsterkanten, som till exempel Flamman. Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det ingenting vi bör dela ut i tunnelbanan.

Metros fackkklubb starkt kritiska
Åsa Larsson
, fackordförande på Metro, säger till Expressen att hon är besviken på tidningens ägare efter intervjun med  Nyheter Idag.
– Sättet Qviberg uttrycker sig på när det gäller att "göra sig av med journalister" är helt oacceptabelt, säger Åsa Larsson till Expressen.

Intervjun kritiseras av branschen
"Med Qviberg står Metro äntligen för något. Men många av Metros läsare, annonsörer - och anställda – längtar nog tillbaka till tiden då man förknippades med torra TT-notiser istället för ägarduons ständiga klavertramp.", skriver Aftonbladets Martin Schori och hänvisar till att Metros chefer, historiskt sett, hållit sig långt borta från den publicistiska debatten. Samtidigt som de tidigare ägarna i Kinnevik varit i mediebranschen för att tjäna pengar.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson  anser att Mats Qviberg borde hålla sig borta från att recensera andra medier. "Det är inte rimligt att kalla en Metro-reporter "stalinist" och mena att hen ska sluta (och särskilt inte som att journalisten inte jobbar kvar). De kan inte döma ut Bonnier (som varit framgångsrika publicister sedan 1804). De kan inte såga Svenska Dagbladet (som vinner Stora journalistpriset)."

Trump vill ta bort pressträffarna
Donald Trump säger i en ny tv-intervju med Fox News att han vill sluta med de dagliga pressträffarna i Vita huset.
– Jag skulle älska att ta bort dem, säger han i Fox-programmet Justice med Jeanine Pirro.
Han vill istället att man lämnar ut uppgifterna skriftligt.

Google ändrar reklampolicyn
Google ändrar tillämpningen av sin annonspolicy: De kommer nu slå till mot specifika sidor som bryter mot annonsreglerna. Det innebär att färre sajter i sökjättens nätverk kommer att släckas ner. Följaktligen kan it-jätten och dess kunder tjäna mer pengar. Parallellt kommer publicisters som missköter sig fortfarande kunna få alla sina sajter utslängda från Googles plattform AdSense. Det rapporterar Recode.

SVT:s kommentator försvarar homoskämt i Eurovision
Manusförfattaren Edward af Sillén kommenterade Eurovision-finalen tillsammans med Måns Zelmerlöw i SVT. Ett skämt om Azerbajdzjans bidrag fick många tv-tittare att haja till.
– Låten framförs av Diana Hajiyeva. Hon kallas för Dihaj. Om ni känner igen henne som en av körtjejerna från förra årets azerbajdzjanska artist, ja då är ni gravt homosexuella, sa Sillén i direktsändning.
Kritiken blev hård och dagen efter försvarade sig kommentatorn:
– Vi drar ju väldigt mycket skämt. Detta var ett skämt om att väldigt många av oss Eurovisionfans är homosexuella, som vi skämtat om flera gånger tidigare. Jag tror att jorden snurrar vidare efter det, säger han till Nöjesbladet.

Washington Post drar igång AR-satsning
The Washington Post lanserar en serie med augmented-reality-berättande. I ett första steg får användarna uppleva innovativa byggnader världen över med början i Hamburgs filharmoniska konserthall där besökarna kan se och höra samma sak var de än sitter. Läsarna kan ta del av berättelsen via Washington Posts app genom att rikta kameran mot taket i valfritt rum och då göra om rummet till den innovativa byggnaden. Audi sponsrar serien, rapporterar Digiday.

Zlatans hårda krav inför intervjun med TV4
TV4:s Jenny Alversjö fick en sju minuter lång med Zlatan Ibrahimovic i samband med fotbollshjältens parfymsläpp i förra veckan. Förutsättningarna var dock tydliga och gav inte direkt reportern något fritt spelrum: inga frågor om vare sig fotboll eller familjen.
– Det var ju hårda regler. Max sju minuter, fick inte fråga någonting om familjen eller om fotbollen. Men jag gjorde mitt bästa och kunde inte hålla mig förstås..., säger Alversjö i lördagens Nyhetsmorgon.

TV4:s annonskupp under Eurovision
När tittarna på lördagen googlade på Eurovision Song Contest var det första sökresultatet de fick upp en annons från TV4 med budskapet: "Det enda du behöver se i kväll – missa ej Talang i TV4 20.00".
– Vi såg det som vår plikt, säger Lotta Andersson, exekutiv producent för "Talang" till Expressen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.