Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritikstorm mot tondövt resereportage i SvD Perfect Guide

Publicerad: 26 februari 2018, 10:47

"Klimategoism", "Dummast i svensk publicistik" och "Är ni helt från vettet?". Lördagens reportage SvD:s Perfect Guide som tipsar om resor till klimathotade platser innan det är för sent har väckt starka reaktioner.


Ämnen i artikeln:

SvD

De senaste veckorna har flera offentliga personer, bland annat Gudrun Schyman, meddelat att de tänker sluta flyga och uppmanat andra att följa efter under initiativet  #jagstannarpåmarken. Det var i den här kontexten som SvD:s helgbilaga Perfect Guide i lördags publicerade resereportaget "Den förlorade paradisön" med ingressen:

"Venedig, Maldiverna och Seychellerna sjunker i havet, glaciärer smälter, regnskogar skövlas och Kalifornien brinner. Passa på att besöka dessa hänförande, men klimathotade platser, innan de försvinner för gott."

På Twitter gick diskussionen om artikeln varm och kritiken var hård mot att välja ett perspektiv där man tipsar om flygresor (med sin klimatpåverkan) till platser som som är utsatta för klimatförändringar. Bland annat av Supermiljöbloggen, forskaren och debattören Agnes Wold, Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand och DN och Dagens Samhälles tidigare reporter Thord Eriksson.

— Jens Liljestrand (@jensliljestrand) 24 februari 2018Tack @SvD för att ni ger vår tids extrema klimategoism ett ansikte. pic.twitter.com/yHfz5JmIIn
— Thord Eriksson (@thord) 24 februari 2018Den omtalade artikeln om att skynda sig att flyga jorden runt innan Venedig, Maldiverna och Seychellerna sjunker ner i havet på grund av att varmare klimat höjer havsnivån, stärker min uppfattning om att @SvD-bilagan Perfect Guide är dummast i svensk publicistik.

SvD har under helgen tydligt hänvisat kritiken till Perfect Guide som svarar så här i ett mejl som publicerats på sociala medier:

Trots att Svenska Dagbladet tydligt har distanserat sig från artikeln riskerar det att bli en backclash för tidningens trovärdighet i klimatbevakningen som man har steppat upp de senaste månaderna. Det kan också inverka negativt mot tidningens affär som är alltmer beroende av läsarintäkter, skriver Medievärldens chefredaktör Axel Andén.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.