Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiserade filmaren försvarar sig efter polisernas anklagelser

Publicerad: 21 februari 2017, 06:49

Ami Horowitz och Donald Trump.

Filmaren Ami Horowitz står fast vid sitt kritiserade inslag om Sverige, Malmö svartmålas i rysk tv och Facebook fortsätter planka Snapchat. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sverigebilden

Kritiserade filmaren försvarar sig efter polisernas anklagelser
Filmaren Ami Horowitz har hamnat i händelsernas centrum efter Donald Trumps utspel om situationen i Sverige. Hans uttalande byggde på påståenden i ett alarmistiskt reportage där Horowitz lyfter fram Sveriges flyktingmottagande som ett varnande exempel. Bland annat intervjuar han två svenska poliser, som i efterhand är väldigt kritiska mot tillvägagångssättet.
– Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock för oss när vi såg det. Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun. Det här är inte schyst journalistik, säger polisen Anders Göranzon till DN.

Men trots kritiken står Ami Horowitz fast vid sina slutsatser.
– Jag vill förtydliga att jag inte på något sätt hävdar att alla invandrade från islamska länder är våldtäktsmän eller kriminella. Men det finns en korrelation i Sverige mellan immigration och våldtäkt specifikt, säger han i en intervju med Expressen.

Han hävdar också att han spelat med öppna kort:
– Om man lyssnar på intervjun med poliserna så handlar den mestadels om just våld. Jag anser faktiskt att dessa modiga poliser gör ett fantastiskt jobb för samhället. Jag är säker på att de har varit satta under intensiv press, säger han till Expressen.

Malmö svartmålas i rysk tv
Malmö är mångkulturens sammanbrott. Här råder anarki och brottsligheten härjar fritt. Så kan bilden av staden summeras i ett långt inslag som sändes i den statliga ryska tv-kanalen Kanal 1 igår. Det rapporterar DN. Reportaget baserades bland annat på felaktiga siffror.

Whatsapp plankar Snapchat...
Facebooks oblyga härmande av Snapchat fortsätter. Nu har det blivit den Facebook-ägda meddelande-appen WhatsApps tur att lansera en ny stories-funktion. Här kan användarna spela in videosnuttar som syns i 24 timmar för deras följare.
"Det här är ett format som har plockats upp brett, så då gör vi också det", säger Randall Sarafa, ansvarig för produkten hos Whatsapp, till Recode.

...som börjar sälja sina Spectacles online
Snap Inc har skapat en hajp genom att sälja sina glasögon med inbyggd kamera i tillfälliga pop up-automater på olika håll i USA. Nu släpps de till försäljning på nätet. Prislappen ligger på 130 dollar (knappt 1200 kronor). Men än så länge säljs de bara på den amerikanska marknaden. Orsaken till lanseringen är enligt Techcrunch att bolaget vill visa att de kan tjäna pengar på hårdvara inför den stundande börsnoteringen.

Google tar krafttag mot piratsajter
Piratsajter och illegala streamingsajter ska inte dyka upp högst upp bland sökträffarna i Storbritannien. Det är innebörden i en överenskommelse som sökjättarna Google och Bing har ingått med brittiska branschorganisationer från bland annat musik- och filmindustrin. Ändringen ska vara på plats till sommaren, rapporterar CNBC.

Nästa steg för Pokémon Go
Förra sommarens enorma hajp har lagt sig, men Pokémon Go spelas och utvecklas fortfarande. Förra veckan släpptes version två av AR-spelet och Adweek har pratat med Niantics Labs vd John Hanke om vad som händer framöver. Han säger bland annat att de kommer vara försikta med att integrera annonsörer i Pokémon Go.

"Även i Sverige är media fienden"
Aftonbladets Karin Pettersson skriver i en ledare om att det inte bara är Donald Trump som utmålar medierna som folkets fiender. Det är samma retorik som Avpixlat och Granskning Sverige använder sig av.

"Det gemensamma målet är sprida rasistiska lögner. Men lika mycket om att utmåla journalister som folkets fiender, som Trump gjorde häromdagen. Även det är en idé som flitigt förs i extremhögerns nätmiljöer även här hemma. Om den etableras i breda lager försvagas demokratins skyddsmekanismer i grunden. Då, om inte förr, är vi riktigt illa ute".

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Sverigebilden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.