Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiserade Google-chefen pressad om hatet: ”Vi jobbar på det”

Publicerad: 8 mars 2018, 13:03

Googles Sverigechef Anna Wikland uttalar sig för första gången om Expressen och DN:s granskning.


Ämnen i artikeln:

YoutubeGoogle

Sedan i helgen har DN och Expressen publicerat en granskande artikelserie och den högerextrema rörelsen och deras metoder på Google och Youtube. Artiklarna har skapat kritik kring hur Google tillåter högerextrema element att sprida trakasserier och upphovsrättskyddat material på Google och Youtube, bland annat från branschorganisationen TU.

Under veckan har DN och Expressen aktivt sökt  Googles Sverigechef Anna Wikland, som duckat frågorna. Bland annat uppvaktade Expressens team henne i samband med Veckans Affärers event ”Näringslivets 12 mäktigaste kvinnor” under onsdagen. I stället har det varit it-jättens kommunikationschef för den svenska marknaden Farshad Shadloo som uttalat sig i granskningen. Fram tills nu.

Nu rhar Google-chefen Anna Wikland till slut tvingats svara på tidningarnas frågor. Detta i samband med att hon deltog i ett panelsamtal på ”Women in Tech” i Stockholm

– Om det är hot och trakasserier... På vår plattform har vi tydliga policys, precis som jag sa, och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena. Och som jag sa, är det hot och sånt som inte är okej enligt svensk lag, då måste man polisanmäla det, säger hon till DN och Expressen och fortsätter:

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar inte jag med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

YoutubeGoogle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.