Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiserade konstnärlige ledaren lämnar Kulturhuset

Publicerad: 3 december 2012, 12:51

Foto: Robert Blombäck

Behrang Miris åsikter kring Tintin skapade en stormig debatt. Nu slutar han på Kulturhuset, bland annat för att fokusera på sin medverkan i nästa års Melodifestivalen.


Behrang Miri, konstnärlig ledare för Kulturhusets barnbibliotek  TioTretton, valde att plocka bort alla Tintin-album. Han motiverade  beslutet med att böckerna ger en "exotiserande" bild av bland annat  afrikaner och han sa att Kulturhusets ungdomsavdelning ska fortsätta  leta efter böcker med "homofobiskt och utlänningsfientligt  innehåll."

Men efter en kritikstorm i sociala medier om att det var  censur backade Kulturhuset och gick ut med ett pressmeddelande om att  Tintin-böckerna får stanna på TioTretton.

Den konstnärlige ledaren blev sjukskriven från sitt jobb i Kulturhuset. I  november skulle Miri ha återvänt dit, men nu berättar han för  Kulturnyheterna att han sade upp sig i fredags.

Orsaken till att Behrang Miri lämnar sitt jobb är dock inte  Tintin-diskussionen, enligt honom själv. I samband med sammanslagningen  av Stockholms stadsteater och Kulturhuset blev nu Miri erbjuden att gå  upp i heltid, i stället för att jobba 60 procent.

Det passar inte Behrang Miri just nu, då han bland annat ska delta i Melodifestivalen 2013.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.