Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiserade Niklas Svensson – uppmanades att sluta twittra

Publicerad: 1 juni 2018, 11:23

Efter att TT:s politiska reporter Owe Nilsson kritiserat Expressens dito Niklas Svensson uppmanades han av ledningen att sluta med twittrandet. Något han under förmiddagen gjorde, det enligt uppgifter till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Jonas ErikssonTT

Owe Nilsson har länge varit en aktiv röst på Twitter. Med cirka 33 400 följare har han ofta diskuterat aktuella frågor, främst politiska men även medierelaterade.

Under gårdagskvällen postade han en tweet som riktade kritik mot Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen. Tweeten har sedan dess tagits bort.

Tweeten ska enligt uppgifter till Resumé ha väckt ont blod hos ledningen på TT och under förmiddagen meddelade Owe Nilsson att han i samråd med ledningen beslutat sig för att sluta twittra.

— Owe Nilsson (@owenil) 1 juni 2018Jag bryter tyvärr litet för ofta mot TT:s policy för sociala medier i det att jag talar om vad jag tycker och tänker. Jag har därför kommit överens med ledningen att lägga Twitter på hyllan. Meddelas endast på detta sätt, och det innebär att jag inte kan svara på frågor här.

Sedan Owe Nilsson meddelade att han slutar med Twitter har reaktionerna varit starka, både från höger och vänster på den politiska skalan. TT-reporterns avskedstweet har efter knappt fem timmar fått 451 svar där kritiker menar att TT tagit ett felaktigt beslut.

Jonas Eriksson, vd och chefredaktör på Nyhetsbyrån TT, vill inte svara på frågor gällande specifika fall utan hänvisar istället till TT:s medarbetarpolicy gällande sociala medier.

I riktlinjerna uppmanar TT sina journalister att i sociala medier "vara ambassadörer för TT". Riktlinjerna sammanfattas därefter i fem punkter:

- Ta ansvar. Gränsen mellan det privata och arbetet är inte alltid tydlig, det gäller kanske särskilt i sociala medier. Uttryck dig därför alltid med omsorg och gott omdöme när du publicerar dig öppet på nätet och tänk på att du även privat ses som en företrädare för ditt företag. Var därför noga med att uppträda så att samhällets och enskildas förtroende för TT och dig själv inte skadas. [...]
- Värna upphovsrätten.
- Skydda företagsinformation och affären. [...] Inte heller kritiserar vi kollegor och deras jobb offentligt utan en intern diskussion först.
- Svara på kritik. Vid större frågor kan du göra det själv, annars hänvisa till ansvarig chef.
- Hitta balansen mellan privat- och arbetsliv.
- Värna TT:s oberoende och använd sunt förnuft.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jonas ErikssonTT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.