Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiserar Aftonbladet efter dödsfallet: "Ett gränslöst drev"

Publicerad: 19 mars 2018, 15:24

Benny Fredriksson dog i helgen.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Han tvingades avgå som vd för Stadsteatern efter Aftonbladets granskning. I helgen valde Benny Fredriksson att avsluta sitt liv, 58 år gammal. Nu kritiseras tidningen av hans förre arbetsgivare. "Skapade ett sår som icke gick att läka", säger säger Stadsteaterns vd.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Efter Benny Fredrikssons död under en semesterresa i Australien gick Stadsteatern ut i ett pressmeddelande och bekräftade att deras tidigare kollega begått självmord.  

"Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj".

I pressmeddelandet riktar Stadsteaterns nuvarande vd Sture Carlsson också stark kritik mot den granskning Aftonbladet genomförde i höstas där den dåvarande teaterchefens ledarskap mötte stark kritik. I anslutning till granskning publicerade kvälltidningen ett upprop där 40 personer krävde hans avgång.

"Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi", skriver Sture Carlsson.

Efter nyheten om att Kulturhuset Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson dött skrev Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg redan i samband med nyheten en självreflekterande text om Aftonbladet granskning och artiklarna kring kritiken mot Benny Fredrikssons chefskap på teatern. I krönikan drar hon slutsatsen att granskningen var legitim.

"Vi stod med alldeles för många vittnesmål för att inte skriva om arbetsmiljöproblemen på Stadsteatern. Vi sökte dem som hade andra uppfattningar, vi visste ju att de fanns, men de ville eller vågade inte ställa upp i de allmänt hysteriska Metoo-tiderna som inte medgav några nyanseringar. Bilden av Fredriksson i Teatersverige kom därför av vissa att uppfattas som ensidig, även om ingen ifrågasatt att samtliga vittnesmål talade sant om sina erfarenheter. Detta dilemma brottas vi journalister med i nästan allt vi gör.", skrev Åsa Lindersborg i en krönika under söndagen. Noterbart är att Aftonbladets kulturchef själv varit en kritisk röst mot uthängningarna under #metoo.

Benny Fredrikssons död har fått flera att kritisera Aftonbladets granskning. Till den egna tidningen säger publishern Lena K Samuelsson:

– Jag har stor respekt för den sorg och förtvivlan som nu präglar samtalet efter Benny Fredrikssons tragiska bortgång:

– Samtidigt måste vi naturligtvis i ljuset av den svåra situationen vara ödmjuka inför den kritik som nu framförs. Journalistikens makt är stor och det vore förmätet att inte lyssna på det som nu framförs i olika sammanhang.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.