Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Krögare stämmer Hanne Kjöller på mångmiljonbelopp

Publicerad: 15 november 2013, 07:47

Turerna kring Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” rullar vidare. Krögaren Erik Videgård försökte först få 2,5 miljoner kronor i skadestånd genom JK, men målades lades nyligen ned. Nu tar han saken i egna händer och har precis lämnat in en stämning om grovt förtal till Stockholms tingsrätt, där han kräver samma summa.


Ämnen i artikeln:

Dorotea BrombergJanne JosefssonHanne Kjöller

Resumé har omgångar skrivit om hur alltifrån krögaren Erik Videgård och  Janne Josefsson till prisbelönta SR-reportrar och fallet ”Stefan” har  anklagat DN:s ledarskribent Hanne Kjöller för allvarliga faktafel i  boken ”En halv sanning är också en lögn”.

Hanne Kjöller har bland  annat nämnt i boken att krögaren Erik Vikegård (under pseudonym i boken)  hade en bostadsrätt värd  12,5 miljoner kronor, men det visade sig vara fel och att det i stället  rörde sig om en hyresrätt.

Brombergs förlag tvingades lägga in en  rättelselapp i boken och både Hanne Kjöller och förlagets vd Dorotea  Bromberg träffade krögaren för att be om ursäkt. Men det hjälpte inte.

Han valde att lämna in en JK-anmälan med krav på 2,5 miljoner kronor i  skadestånd. JK lade precis ned målet, men krögaren ger inte upp.

Han  har i stället lämnat in en stämningsansökan om grovt förtal till  Stockholms tingsrätt i veckan.

Skadeståndskravet är återigen på 2,5  miljoner kronor. I stämningsansökan framgår att krögaren inte bara är  irriterad över den felaktiga uppgiften om bostaden utan att denne anser  att Hanne Kjöller har kommit med ytterligare smädliga och falska  uppgifter som har skadat krögaren.

”Kapitlet om Erik Videgård har  författats på ett klumpigt och vanhedrande sätt”, skriver krögarens  juridiska ombud, enligt Aftonbladet.

Krögaren menar bland annat att  felaktigheter i boken rört upp en känslostorm runt en dödlig  cancersjukdom vars verkningar är på väg att läkas, men som skapat tvivel  mot krögaren och hans, menar ombudet.

Erik Videgård vill själv inte kommentera ärendet.
”Jag har valt att inte kommentera ärendet i någon media med hänsyn till familjefrid och tid”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Sveriges  Radio har också påpekat faktafel i boken. Ett sådant rör en man som ska  ha drabbats av hjärnhinneinflammation ”fallet Stefan”, men Hanne  Kjöller påstår att han inte lider åkomman.

Hanne Kjöller hävdar också  angående dokumentären ”Den fastspända flickan” att SR inte tagit med en  uppgift om att kvinnan har diagnosen ”emotionellt instabil  personlighetsstörning”, men SR hävdar att hon inte har den diagnosen.

Hanne  Kjöller skriver också att Janne Josefsson i samband med en diskussion  vid Publicistklubben ska ha sagt: ”Vi tar fram det som stärker de tester  vi driver och trycker undan det andra”, men Janne Josefsson menar att  citatet är taget ur sitt sammanhang.

Felaktiga uppgifter i boken ska korrigeras i en ny upplaga, men den gamla upplagan har inte dragits tillbaka.

”En  halv sanning är också en lögn” har nominerat till Stora Fackbokspriset,  vilket delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelsen och har  en prissumma på 125 000 kronor, enligt TT.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.