Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

KTH-professor till attack mot Radiotjänst

Publicerad: 6 mars 2013, 10:40

Radiotjänst är i full färd med att jaga personer som har dator, surfplatta eller mobil, men inte har betalt sin tv-avgift. Nu går KTH-professorn Gunnar Karlsson till frontalattack och hävdar att Radiotjänst bryter mot lagen.


Ämnen i artikeln:

KTHRadiotjänst

Mediebevakningen har varit omfattande efter att det har kommit fram att  Radiotjänst har börjat jaga dator-, surfplatte- och mobilinnehavare  under förevändningen att dessa även fungerar som tv-mottagare.  

Radiotjänsts vd, Carl-Gustav Johansson, gör bland annat gällande att  man har ökat antalet personer som betalar tv-avgiften med hela 6 000  personer, enligt TT.

KTH-professorn Gunnar Karlsson gick idag till  attack på SvD Brännpunkt.

Han är chef för avdelningen för  kommunikationsnät tillika professor i teletrafiksystem och menar att  lagen tydligt definierar vad som är en avgiftsbelagd mottagare:

”En  tv-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot  utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen  också kan användas för annat ändamål.”

Gunnar Karlsson hävdar att nyckelordet i lagtexten är utsändning och skriver:
”Det  är ett tekniskt begrepp som innebär att en och samma signal når alla  mottagare inom räckhåll, oavsett om de tar emot signalen eller inte.”

Gunnar Karlsson hävdar att Internet inte stöder utsändningsbegreppet eftersom data endast sänds på begäran av mottagaren.

Sammantaget  innebär detta att en internetsluten dator, surfplatta eller  mobiltelefon inte är en tv-mottagare, resonerar Gunnar Karlsson.

Resumé har sökt Carl-Gustav Johansson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

KTHRadiotjänst

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.