Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kuhnke med debattartikel - inga besked om mediepolitiken

Publicerad: 5 november 2014, 07:41

Alice Bah Kuhnke.

Foto: Miljöpartiet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke besvarar kritikerna i en artikel på DN-kultur efter kritiserade intervjuer i TV4 och SR. Hon ger inga besked om mediepolitiken annat än att man ska "ta itu med den". Marcus Birro har råkat ut för en Twitter-storm efter ett inlägg om islam. En matematisk formel förklarar varför hipsters är så lika. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

HipsterPatricia HedeliusAlice Bah KuhnkeCarolina NeurathTV4Mats QvibergGudrun Schyman

Kuhnke med debattartikel – inga besked om mediepolitiken
Sveriges nya kulturminister Alice Bah Kuhnke har fått hård kritik för att sakna kulturpolitiska visioner – inte minst efter intervjuer i TV4 och SR.
I en artikel på DN Kultur besvarar hon nu sina kritiker. Hon tycker bland annat ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och ekologiskt samhälle och menar att kulturen alltid haft en framskjuten position i Miljöpartiets politik och menar också att ett oberoende medieutbud är viktigt för kulturen.
Hon nämner bland annat att regeringens budgetproposition har kultursatsningar på 7,1 miljarder kronor, vilket är en ökning med en kvarts miljard kronor i förhållandet till förra året, enligt Alice Bah Kuhnke.
Hon talar mest om kultur i allmänhet och tar bland annat upp Stravinskij och Charlie Parker, men också att medielandskapets utmaningar är en politisk fråga som "regeringen har för avsikt att ta itu med".

Twitterstorm mot Birro efter inlägg om islam
Författaren och krönikören Marcus Birro brukar ha en förmåga att reta upp folk, men efter att han twittrat om islam och terrorism så har det utbrutit en storm utan dess like, enligt GP.
Bakgrunden till bråket är att Marcus Birro skrev:
"Köper inte snacket om att "religioner" är farliga. Vad har den största delen av världens terrorism gemensamt? Islam. Fakta."
Han fick en rad motangrepp som alltifrån att han är ute och cyklar till att han demoniserar muslimer.
Efter att ha twittrat om Champions League på kvällen gjorde han ett nytt inlägg:
"Varje gång jag skriver om muslimsk terrorism blir jag mordhotad. Vad säger det om sakernas tillstånd? Det är ofta kommunister som hotar.”

Gudryn Schymans liv blir film

Filmaren Hampus Linder och produktionsbolaget Dodream ska göra en film om den kontroversiella politikern Gudrun Schyman. Hon skapade bland annat stor uppmärksamhet i Almedalen när hon eldade upp 100 000 kronor på en grill. Det är också hennes förmåga att skapa medial uppmärksamhet som har lett till att man nu vill göra en film om henne, enligt Sydsvenskan.
Filmen blir en 90 minuter lång dokumentär där planen är att den ska ha premiär på Göteborgs filmfestival nästa år, enligt Sydsvenskan.

Därför är hipsters så lika
Den matematiske neuroforskaren Jonathan Touboul vid Collège de France i Paris har tagit fram en formel som förklarar varför hipsters ser likadana ut, enligt Metro.
I rapporten "The Hipster Effect: When Anticonformists All Look the Same" menar han att hipsters ser likadana ut eftersom det är närapå omöjligt att hänga med i alla trender. Då en sann hipsteridentitet bygger på idén att vara tidigt ute med en modefluga måste hipstern befinna sig i ständig förändring, enligt forskaren.

Rätt namn och du får en jorden-runt-resa
Jordan Anaxi har skapat en snackis i sociala medier. Han hade bokat en jorden-runt-resa till sig och sin flickvän Elizabeth Gallagher, men paret hann göra slut innan avfärd.
Då det är svårt att göra ett namnbyte på en biljett söker han nu ett resesällskap med exakt namn som sin förra flickvän. Han hävdar att han inte har några romantiska ambitioner, enligt Metro.

Qwibergs löfte: liverapportera från HQ-rättegången
Finansmannen Mats Qviberg har stämt staten för vad han ser som brister i Ekobrottsmyndighetens HQ-utredning. Mats Qviberg har blivit en flitig Twitter-användare och har till gått till attack mot SvD:s HQ-granskning samt deras reportrar Carolina Neurath och Patricia Hedelius. Nu har han även beslutat sig att liverapportera från rättegången via Twitter, enligt DI:s pappersutgåva.
Han har även precis lagt ut bilder som kvittot från stämningsansökan på sitt Twitter-konto samt också brev till Riksåklagaren och EBM:s generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.