Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kuhnkes löfte: Lagförslag om presstöd innan extra valet

Publicerad: 9 december 2014, 07:50

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har deltagit i en debatt om mediernas kris på Publicistklubben. Hon gav löfte om ett lagförslag kring presstöd redan innan extra valet i mars. Kent Persson petas som partisekreterare för Moderaterna och Lars von Triers "Nymphomaniac" har utsetts till Årets sämsta film. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Kuhnkes löfte: Lagförslag om presstöd innan extra valet
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har precis deltagit i en debatt på Publicistklubben i Stockholm. Hon svarade bland annat på massa frågor om hur hon ser på mediebranschens framtid.
– Det pratas om att det är en kris för branschen, men det är en kris för demokratin, sade hon på Publicistklubben, enligt SvD.
Alice Bah Kuhnke kunde inte ge några löften om att den punktskatt som tidningar betalar för annonser, den så kallade reklamskatten, ska tas bort - detta trots att riksdagen fattat ett beslut om det redan 2002.
Hon uppgav dock att hon har frågan på sitt bord och underströk att skatten inte är "långsiktigt hållbar".
Alice Bah Kuhnke berättade också att hon har en plan för hur man driva frågan om att ta bort olika momssatser för digitala medier kontra tryckta medier.
Alice Bah Kuhnke utlovade däremot en proposition om presstödet. Den ska läggas fram innan nyvalet den 22 mars och innehålla förslag som en majoritet i riksdagen tidigare har varit överens om.
– Presstödet har inte förändrats sedan 1970-talet, men det har medievärlden, sade Alice Bah Kuhnke.
Propositionen ska bygga på Presstödskommitténs slutbetänkande som kom i september förra året. Det innehåller bland annat ett förslag om ett temporärt omställningsstöd för att ge en "digital knuff", men också att reklamskatten skulle bort.
– Vi har påbörjat en plan för att få bort den, det går inte att ge presstöd med ena handen och ta reklamskatt med den andra, säger Bah Kuhnke.

Klart: De ska leda Moderaterna
Det blir Anna Kinberg Batra som tar över Moderaterna, enligt DI:s uppgifter. Moderaterna presenterar idag sitt förslag till ny partiledare inför extrasträmman i januari.
DI rapporterar också att Kent Persson får lämna posten som partisekreterare och ersätts av Tomas Tobé – han är idag Moderaternas talesperson i utbildningspolitiska frågor och har suttit i riksdagen sedan 2006.

Lars von Triers "Nymphomaniac" sämst i klassen
Nymphomaniac fick 3,8 av 5 i betyg av statistiksajten Kritiker.se när den hade premiär tidigare i år, men i USA blev filmen en riktig flopp, enligt DN.
Entertainment Weekly har utsett både del ett och två till årets sämsta och "Nymphomaniac" toppar därmed listan över årets största kalkoner - därefter kommer "Transformers: Age of extinction", "Let´s be cops" och "Transcendence".
Christ Nashawaty på Entertainment Weekly skriver bland annat är att filmen: "/.../var, är och kommer alltid att vara pretentiöst nonsens".
Huvudrollerna spelas av bland annat Charlotta Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf och Uma Thurman.

Ryska medborgare får gratis surf till "rätt sajter"
Den  ryske premiärministern Dmitrij Medvedev har undertecknat en lag som  tvingar alla stora teleoperatör i Ryssland att erbjuda gratis surf på  myndigheternas hemsidor, enligt DI som refererar till den ryska  nyhetsbyrån Sputnik.
Det ska också vara gratis att surfa på nyhetssajter som publicerar officiella dokument.
Ryska  regeringen storsatsar på att påverka världens opinion. Tv-kanalen  Russia Today finansieras av staten och sänder dygnet runt på arabiska,  ryska, engelska och spanska och når över 700 miljoner människor i  världen.
Kanalen har nyligen även startat RT Deutsch och sedan tidigare RT UK.
Kanalen har fått mycket kritik för en "okritisk hållning" gentemot Kreml.
Den  största internationella ryska nyhetsbyrån har gått namn från Ria  Novosti till Sputnik, som numera är en nyhetstjänst med internationellt  fokus.

Arga Snickaren plockar in kändisar
Anders Öfvergård, Arga Snickaren, ska göra program om hemmafixande kändisar – "Arga Snickaren Vip".
Han ska bland annat hjälpa Börje Salmin, Nour El Refai, Markoolio och Pernilla Wahlgren.
Programmet får Kanal 5-premiär i slutet av januari, enligt SvD.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.