Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kulturchefer i gemensamt upprop för Dawit Isaak

Publicerad: 31 augusti 2011, 15:21

I dag gör kulturcheferna på sex stora tidningar gemensam sak och skriver ett upprop för frigivning av journalisten Dawit Isaak, som nu suttit fängslad i Eritrea i 2 000 dagar. Samtidigt föräras han ett nyinstiftat pris.


Dawit Isaak. Foto: Freedawit.com

Att Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris till minne av den mördade ryska reportern Anna Politkovskajas minne skulle gå till Dawit Isaak offentliggjordes häromveckan. Han får priset i dag, men kan som bekant inte ta emot det eftersom det är den 2 000:e dagen han sitter fängslad i Asmara i Eritrea.

I uppropet riktar man kritik mot regeringen som man menar inte har ansträngt sig nog för att få honom frigiven. ”Tydliga och skarpa offentliga uttalanden har varit sällsynta” skriver Per Svensson (Expressen), Gabriel Byström (Göteborgs-Posten), Håkan Jaensson (Aftonbladet), Daniel Sandström (Sydsvenskan), Maria Schottenius (Dagens Nyheter) och Carl Otto Werkelid (Svenska Dagbladet).

Man ifrågasätter hur effektiv den tysta diplomati regeringen och UD använt sig av är. Dessutom skriver de att det kan finnas skäl att fråga sig om den tysta diplomatin skulle varit något mindre tyst om Dawit Isaak haft ett annat namn.

Dawit Isaak kom till Sverige på flykt från inbördeskriget 1987 och blev svensk medborgare 1992.
Kulturcheferna anser att regeringen måste undanröja varje tvivel på att ett svenskt medborgarskap väger lika tungt oavsett om medborgaren är född i Sverige eller någon annanstans i världen.

Erik Esbjörnsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.