Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kulturhuset backar efter kritikstorm

Publicerad: 25 september 2012, 08:48

Kulturhusets konstnärlige ledare "tog ett för snabbt beslut".

Under morgonen har en debatt rasat om att Kulturhuset ungdomsavdelning TioTretton hade beslutat att flytta Tintin-böcker från biblioteket då de ansågs fördomsfulla. Nu backar man från beslutet.


Dagens stora samtalsämne i sociala medier är nyheten i Dagens Nyheter om att Kulturhuset i Stockholm har bestämt sig för att flytta alla Tintin-böcker från sitt ungdomsbibliotek TioTretton.

Kulturhusets ansvarige för att utveckla barn- och ungkulturverksamheten, Behrang Miri, motiverade beslutet så här:

– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, sa han till DN.

Han sa att Kulturhusets ungdomsavdelning ska fortsätta leta efter böcker med ”homofobiskt och utlänningsfientligt innehåll.”

I sociala medier började snabbt debatten rasa om Kulturhusets beslut under taggarna #tintin och #tintingate. Många påpekade att det handlar om censur och undrar var gränsen går då mycket av världslitteraturen kan anses vara fördomsfull.

Nu backar Kulturhuset efter kritiken. I ett pressmeddelande skriver man att beslutet gick för fort:

– Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor,  men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, säger Behrang  Miri.  

 –Vi har nu tillsammans kommit överens om att Tintinböckerna är kvar  även på TioTretton. Däremot ska  frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras  och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn  och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det  konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med  diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo, kommenterade Eric Sjöström, kulturhuschef.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.