Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kultursverige i tårar

Publicerad: 14 maj 2014, 07:50

Malik Bendjelloul.

Foto: Wikimedia Commons.

Filmsverige har förlorat en lysande stjärna. Regissören Malik Bendjelloul blev bara 36 år gammal när han dog i går kväll. – Det här är så oerhört tragiskt, säger Filminstitutets vd Anna Serner till Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Malik BendjelloulBibi Rödöö

Beskedet om att Oscarsbelönade Malik Bendjelloul dött kom tidigt i går kväll. Hans prisade dokumentär "Searching for Sugarman" har lämnat stort avtryck i filmbranschen, inte minst internationellt.  

Anna Serner, nu vd på Svenska Filminstitutet, tidigare vd för Reklamförbundet och Tidningsutgivarna, är chockad.  

– Jag tänker förstås främst på hans närmaste, men det här är en stor förlust för hela Sverige och filmvärlden, säger hon till Aftonbladet.

Hon har träffat Malik Bendjelloul flera gånger och säger att han är en person fylld av drömmar. När Resumé pratade med Malik Bendjelloul för drygt ett år sedan sa han att han väntade på nästa drömprojekt.  

– Han slet så hårt med sin film och till sist fick han belöningen när den fick ett sådant enormt varmt mottagande. Jag vet att han höll på med en ny film som också såg fantastisk ut, det här är en enorm sorg, säger hon till Aftonbladet.  

SVT:s kulturchef Eva Beckman är förtvivlad och minns Malik Bendjelloul med värme.  

– Helt ohyggligt. Man säger alltid att det är ofattbart när människor dör, men det är ännu mer ofattbart med Malik. Jag har fortfarande inte förstått vad som har hänt. Alla som kände honom vet att han var en sån enormt levande person, säger hon till SVT.

I juli förra sommaren var Malik Bendjelloul en av sommarpratarna i P1:s program sommar.  

– Malik gjorde ett fantastiskt sommarprogram där alla låtar började på bokstaven "I". Han gjorde det så underfundigt och roligt. Det var så intelligent, så fantastiskt bra. Det producerades av Johar, hans bror, och det var en otroligt lustfylld produktion. Malik visste hur man skulle berätta en historia. Och han hade en helt makalös historia att berätta, säger Bibi Rödöö, ansvarig för "Sommar" till Aftonbladet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.