Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kulturvinnarna på Aftonbladets fest

Publicerad: 14 januari 2014, 21:59

Jane Magnusson och Rakel Chukri.

Jane Magnusson och Rakel Chukri. Där har ni vinnarna när Aftonbladet delade ut priser på sin årliga kulturfest i går kväll.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetRakel Chukri

Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor gick till Jane Magnusson, som jobbar för DN och SVT.  Priset som delades ut för trettionde tilldelas en "kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel”.

Juryn motiverade beslutet att ge Jane Magnusson priset så här:

”2013 års Axel Liffner-stipendiat har inte bara en penna spetsad med syrlig humor utan har vridit och vänt på kulturjournalistiken i alla medier man kan tänka sig, såväl gamla som nya. En ständig uppfinningsrikedom har tagit oss med till socialdemokratins mörka vrår, till botten av bassängen, in i Mat-Tinas näsa och till det lilla gotländska hörnet av VHS-hyllan där Ghostbusters står. Dessutom är hon något så sällsynt som en filmkritiker vi verkligen litar på. 2013 års Axel Liffner-stipendiat är Jane Magnusson."


Priset Hummerkniven, som går till "liberaler som både försvarar yttrandefriheten och alla människors lika värde, tilldelades Sydsvenskans chefredaktör Rakel Chukri.

Motivering:

”Hon är en obönhörlig kritiker av främlingsfientliga idéer varhelst de dyker upp. Samtidigt är hon en lika envis försvarare av den öppna debatten – ibland i strid med dem som vill få oss att tro att yttrandefrihet innebär att man får säga eller trycka vad som helst utan att någon ska säga emot eller protestera”.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AftonbladetRakel Chukri

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.