Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kunderna tysta om Sir Martin Sorrells avgång – framtiden oklar

Publicerad: 18 april 2018, 06:36

Foto: World Economic Forum.

Spekulationerna går varma om WPP:s framtid, bilder från Martin Timell-festen har hittats och EU sätter press på it-bolagen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Martin TimellFacebookTV4WPP

För ett par dagar sedan meddelade Sir Martin Sorrell, byrånätverket WWP:s grundare och ägare, att han lämnar sin plats. Detta efter att han varit föremål för en intern utredning efter att ha misstänkts för ”olämpligt beteende” och missbruk av företagets tillgångar.

Även om WPP i dag har omkring 200 000 anställda och en omsättning på 162 miljarder kronor (2016) har de senaste åren varit tuffa för nätverket. Aktievärdet har sjunkit med 25 procent och man räknar inte med någon tillväxt i år.

Huruvida grundarens frånvaro kommer påverka affären har det spekulerats kring i internationella branschmedier sedan avhoppet. Nu skriver Ad Age om kundernas inställning till det hela.

Procter & Gamble, Unilever, Johnson & Johnson, Ford, Kimberly-Clark och Dannon har alla antingen avböjt att kommentera saken eller sagt väldigt lite. En talesperson från Johnson & Johnson sa exempelvis: ”Jag vill bara bekräfta att ingenting kommer att förändras i vårt byråsamarbete.”

Men Ad Age menar att avhoppet i allra högsta grad kommer att påverka kunderna. Sir Martin Sorrell hade nämligen en nära relation med varenda kund och hade för vana att regelbundet fråga marknadschefer vad deras största utmaningar var för att leverera lösningar på detta.

EU sätter press på it-bolagen: Lämna ut data
När ett medlemsland i EU vill få ut information om användare, till exempel terrormisstänkta, från bland annat Facebook, Twitter, Microsoft och Apple kan processen ta flera månader. Nu vill EU ändra på den saken. Nya regler är föreslagna – regler som innebär att bolag förväntas svara inom tio dagar – eller sex timmar i ett krisläge. EU:s justitiekommissionär Vera Jourova kallar de nya reglerna för en revolution. Det rapporterar AFP.

Bilder från Martin Timells fest har hittats
Under #Metoo-rörelsen anklagades TV4-profilen Martin Timell för sexuella övergreppen, något som i mars kom att leda till att han åtalades för våldtäkt. Enligt åtalet ska han ha fört in fingrarna i en kvinnas underliv när de badade i en badtunna under en fest. Nu har en tidigare ”Äntligen Hemma”-medarbetare, som befann sig på festen, lämnat in över 100 bilder från festen till polisen. Det ska även finnas bilder från tunnan där gärningen påstås ha begåtts. Gärningen finns dock inte fångad på bild, uppger åklagare Anna Bengtsson för Expressen.

Martin Timell nekar till brott och berättar i förhör att han kanske haft en hand på kvinnans rumpa ”av säkerhetsskäl.”

Ett halvår sedan journalistmordet på Malta
Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbombsattack på Malta. Vid den tidpunkten grävde hon i högt uppsatta personers kopplingar till Panamadokumenten. I går har det gått ett halvår sedan mordet och en mängd människor samlades i huvudstaden Valetta för att hedra hennes minne. Det skriver Reuters. Samtidigt tilldelas hon ett postumt pris från Publicistklubben. Daphne Caruana Galizias son Matthew Caruana Galizia kommer att ta emot priset under en ceremoni i Stockholm den 23:e april. Det skriver TT. 

Twitter låg nere under gårdagskvällen
Twittrande människor i USA, Europa och Asien hade svårt att just twittra under kvällen i går. I stället mättes de av ett meddelande om ”tekniskt fel”. Problemen ska främst ha inträffat för de som använt webbversionen av mikrobloggen och Skandinavien ska inte ha varit särskilt hårt drabbat. Det skriver Mashable.

Knivhöggs – nu kritiserar han medierna
Stockholmaren Hassan Zubier befann sig i Finland förra året och knivskars då svårt i Åbo-attacken. Under rättegången mot terroråtalade Abderrahman Bouanane som ägde rum i går, var han på plats och riktade skarp kritik mot mediernas bevakning av fallet.

– Varför får han så mycket utrymme? Varför får han styra rättegången och media? undrade Hassan Zubier. Det rapporterar finska Yle.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Martin TimellFacebookTV4WPP

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.