Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kungen öppnar upp för flyktingar – en nyhetsanka

Publicerad: 11 november 2015, 12:29

Vad stämmer egentligen?

Foto: Wikimedia Commons.

Dagens Nyheter gick ut med nyheten att "Hovet öppnar för asylboende". Sedan gick Expressen ut och "dementerade" storyn. Sanningen ligger någonstans mittemellan. – Alla journalister går igång på rubriken utan att läsa resten, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Margareta ThorgrenHovetFlyktingar

Dagens Nyheters artikel om att Hovet öppnar för asylboende har fått stor spridning. Bakgrunden är att Hovet tidigare fått frågor om att öppna upp Stockholms slott för flyktingar. Det kommer inte bli aktuellt. Däremot säger informationschefen Margareta Thorgren att Kungen är öppen för "andra kreativa förslag" när det gäller att inhysa flyktingar i de fastigheter som han äger via Statens Fastighetsverk. Men det är knappast en fråga på agendan just nu.
– Nej, det är inget som har varit aktuellt. Och kommer inte heller bli aktuellt i nutid. Det stämmer helt enkelt inte, säger hon till Expressen som kör rubriken att "Hovet dementerar".

Men DN poängterar i sin artikel att eventuella förslag på lämpliga fastigheter som kan bli asylboenden måste komma från Statens fastighetsverk, som formellt äger slotten. Någon sådan fråga har inte kommit, men om den skulle göra det skulle frågan diskuteras.
– Då skulle vi ta upp och diskutera det, ja, säger Margareta Thorgren till DN.

Resumé ringer upp henne för att fråga var sanningen ligger egentligen.
– Jag har läst DN och pratat med journalisten igen. Jag har läst Expressen också där de dementerar. Jag tror att det framför allt är viktigt att man har rätt rubriksättning, säger Margareta Thorgren.

Hon menar att folk har dragit felaktiga slutsatser av Dagens Nyheters rubrik, medan artikeln i sak återspeglar verkligheten. Någon dementi är heller inte riktigt korrekt.
– Alla journalister går igång på rubriken utan att läsa resten. Då har jag fått be dem att läsa artikeln ordentligt. Där framgår att vi inte öppnar något. Däremot, om det skulle bli en diskussion kring de som äger de kungliga slotten, får vi naturligtvis ta upp det. Men den öppningen har inte kommit.

– Jag vidhåller att DN:s artikel är korrekt skriven. Expressens är också korrekt skriven.

Är det här en klassisk nyhetsanka?
– Ja, framför allt är rubriken väldigt viktig.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.