Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Kvällstidningarna betalar bilbränderna"

Publicerad: 24 maj 2013, 11:04

På sin blogg beskriver SVT-medarbetaren Joakim Lamotte hur flera Husbybor påstår att kvällstidningarna ber dem bränna bilar mot betalning. Inlägget sprids som en löpeld i sociala medier, men Expressen och Aftonbladets chefredaktörer Thomas Mattson och Jan Helin dementerar anklagelserna med eftertryck.


Ämnen i artikeln:

HusbyAftonbladetExpressen

Under veckan har kvällstidningarna anklagats för att underblåsa våldet i Husby med sin intensiva rapportering av händelseutvecklingen. Nu får kritiken ny näring i ett blogginlägg från SVT Debatt-medarbetaren Joakim Lamotte som fått stor spridning i sociala medier under fredagen.

Här berättar journalisten hur han möts av journalistförakt i sitt arbete i Stockholmsförorten Husby, men det stannar inte där.

Så här beskriver Joakim Lamotte mötet med några ungdomar i Husby Centrum:

"Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete", säger de."Man måste väl få rapportera om vad som händer här", säger jag."Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film", säger de.
Det låter konstigt tänker jag och frågar vidare. Några ungdomar visar att de har telefonnummer till Expressen i sina mobiler. En av dem säger sig ha sålt en bild för fyratusen till nämnda tidning."

Joakim Lamotte berättar även hur han träffar några personer som jobbar för organisationen Lugna Gatan. Enligt honom påstår organisationen att kvällstidningarna har fått kriminellt belastade ungdomar att begå brott i utbyte mot pengar för deras foton och filmer.

Fryshuset, som står bakom Lugna Gatan, menar att det pågår en ryktesspridning kring kvällstidningarnas metoder bland ungdomarna i Husby.

– Lugna gatan bekräftar inte att ungdomar har fått betalt för bilder av journalister från kvällspressen, Lugna Gatan kan bekräfta att det finns ett rykte bland ungdomarna i Husby om att detta ska ha skett och har nämnt detta i samtal med Joakim Lamotte. Vi hoppas att detta inte är sant och att någon kommer att utreda detta, säger Lotta Lundberg kommunikationschef på Fryshuset till Resumé.

Joakim Lamotte manar till svar från kvällstidningarna.

"Om det jag får berättat för mig stämmer så är det för jävligt. Då har vi hamnat i ett läge där yrkesetiken inom journalistkåren har nått den absoluta nollpunkten. Då skäms jag för att tillhöra samma skrå som berörda journalister. Att locka socialt och ekonomiskt utsatta ungdomar med pengar för att kunna bildsätta löpsedlar och få fler klick på mobilsajterna måste vara den lägsta formen av journalistiskt yrkesutövande....

Snälla Expressen och Aftonbladet, säg att det här bara är ett gigantiskt missförstånd."

I ett mail till Journalisten avfärdar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson påståendena att kvällstidningarna skulle betala för bilbränder med eftertryck:

– Påståendet att kvällstidningarna skulle beställa bränder mot betalning hör till det mer bisarra jag tagit del av. Jag har sett den här uppgiften på Twitter tidigare, spridd av en AP-journalist, och i går kväll var jag själv i Rinkeby Centrum och hörde en reporter från estnisk tv fråga boende där om detta stämde. De dementerade, jag skrattade åt frågan – men nu inser jag att uppgiften sprids och får väl ta chansen att dementera själv, skriver Thomas Mattsson till Journalisten och fortsätter:

– Naturligtvis uppmanar Expressens journalister inte till brott, vi ber inte om några bränder och vi betalar inte pengar till de som eldar upp egendom. Egentligen borde man väl inte säga mer än så, det är en så osannolik beskyllning att den väl knappast förtjänar särskilt många ord från en chefredaktör, men däremot är det förstås viktigt att klargöra att vi respekterar upphovsrätten och alltid ersätter uppshovsmän oavsett om de representerar nyhetsbyråer eller är frilansfotografer eller är privatpersoner. Men några bränder önskar vi inte."

Thomas Mattsson kommenterar även anklagelserna på sin blogg.

Även Aftonbladets publisher Jan Helin har bemött de allvarliga påståendena på sin blogg under rubriken: "Absurda anklagelser om bevakningen av upploppen:

"Vi ersätter i detta fall, som i alla andra, upphovsmän till tips och bilder som vi använder. Att ur detta dra slutsatsen att vi uppmanar ungdomar att bränna bilar är i bästa fall okunnigt, i värsta fall avsiktligt lögnaktigt.", skriver Jan Helin i blogginlägget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

HusbyAftonbladetExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.