fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnlig programledare på SR anklagas för sexuella trakasserier

Publicerad: 6 november 2017, 06:46

Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons

Kvinnlig programledare på Sveriges Radio internutreds för sexuella trakasserier, Netflix bryter allt samarbete med Kevin Spacey och falsk nyhet spreds i Blekinge Läns tidnings namn. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioCilla BenköFacebookTwitterNetflixSnapchatMediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Kvinnlig Sveriges Radio-profil utreds för sexuella trakasserier
Igår kväll avslöjade Expressen att en kvinnlig programledare på Sveriges Radio utreds internt för sexuella trakasserier. Kvinnans beteende ska ha enligt anonyma uppgiftslämnare varit känt sen tidigare men i ljuset av #metoo-kampanjen har man valt att larma. Trakasserierna ska enligt uppgift bestå i att kvinnan taffsat på medarbetare och kommit med oönskad uppvaktning både på och utanför arbetstid.

– Hon är helt blind för sitt maktmissbruk. Hon är en bra programledare och ibland jättetrevlig, men hon är helt gränslös mot sina medarbetare. Ingen vet när nästa utbrott ska komma, när man är älskad eller hatad, eller när nästa hand ska smygas runt midjan, säger en anonym källa till Expressen.

Källor uppger också att kvinnan ska utnyttja sin maktposition på ett omlämpligt sätt och även frysa ut kollegor.

Till en början ville inte någon chef på Sveriges Radio uttala sig i fallet men under söndagskvällen kom ett pressmeddelande där de bekräftade att en intern utredning pågick:

"Med hänsyn till alla involverade kommer vi inte att ytterligare kommentera vad som påstås har hänt, vilka åtgärder som Sveriges Radio vidtagit eller avser att vidta samt vilken del av företaget det gäller".

Sveriges Radios vd Cilla Benkö vill inte uttala sig om uppgifterna.

Kreml bakom ryska investeringar i Facebook och Twitter

När de så kallade "Paradise papers" igår släpptes avslöjade dokumenten att den ryska staten står bakom investeringar i Facebook och Twitter. Kreml har enligt TT backat den ryske affärsmannen Jurij Milners stora investeringar i bolaget. Den Kreml-kontrollerade banken VTB Bank ska i hemlighet ha placerat pengar i en fond som senare investerade dem i de två amerikanska bolagen. Enligt BBC tyder inte avslöjandet att Ryssland på något sätt fått inflytande över de sociala medie-bolagen men att de haft ekonomiska intressen innan de anklagades för att ha lagt sig i det amerikanska presidentvalet 2016.

Netflix bryter allt samarbete med Kevin Spacey

Förra veckan kom anklagelser om sexuella trakasserier mot skådespelaren Kevin Spacey från Anthony Rapp. Rapp menar att Spacey tvingat ned honom på en säng och lagt sig över honom på en fest 1986. Rapp var vid tidpunkten 14 år gammal. Spacey spelar en av huvudkaraktärerna i Netflix-serien "House of Cards". Förra veckan meddelade Netflix att man inte skulle sända några nya avsnitt av serien och i lördags kom nyheten att man bryter allt samarbete med Spacey, det skriver Variety.

Enligt Variety håller Netflix just nu på att jobba fram en spinoff på House of Cards för att försöka rädda dess flagskepp.

BLT kapat i spridning av falsk nyhet
Under söndagen spreds en lokalnyhet i Blekingeområdet. I texten, som påstods komma från Blekinge Läns Tidning, påstods en namngiven man med utomeuropeiskt ursprung för våldtäkt av en ung flicka i Sölvesborg. De som spritt nyheten har använt sig av BLT:s logga och skrivit under artikeln med namn från en av tidningens reportrar.

– Vi kommer att polisanmäla detta. Det gör mig väldigt upprörd att någon utnyttjar BLT:s trovärdighet för att sprida nyheter som bara har ett enda syfte – att skapa en hetsstämning och spä på främlingsfientligheten i samhället, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på BLT.

Tidningen fick höra talas om texten som spreds i deras namn av en läsare och påminner om att de aldrig skulle publicera etnicitet på människor annat än i extrema fall där det anses ha en avgörande betydelse.

Riksdagspolitiker tog material från SVT och gjorde eget klipp

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) tog i helgen material från SVT, klippte om det, lade en egen speakerröst och spred det senare på sin egen Facebook-sida, det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Klippet visar en 82-årig kvinna som är isolerad i sin lägenhet.

– Det är djupt oroväckande att en riksdagspolitiker inte har bättre koll på upphovsrättslagstiftningen, säger Anna-Sofia Wirén, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västerbotten.

Snapchat köper adtech-startupen MetamarketsSnapchats moderbolag Snap Inc. har enligt uppgifter till The Drum köpt upp adtech-bolaget Metamarkets för nämare 100 miljoner dollar. Metamarkets mäter kampanjeffektiviteter hos kunder och har enligt The Drum en speciell API som möjliggör importering av programmaticdata till andra applikationer. Uppköpet misstänks vara ett sätt att stärka Snapchats nya marknadsföringsverktyg Snap Pixel. Snap Pixel möjliggör för annonsörer att följa användare över olika plattformar och ska effektivisera segmentering.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev