Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnliga debattörer om det sexistiska hånet

Publicerad: 17 december 2012, 14:08

Camilla Wagner, Cissi Wallin och Maria Ludvigsson

Foto: Cecilia Björk, Blanca Sjöstedt och SvD

Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg mottog flera sexistiska hatbrev i samband med en krönika i tidningen. Nu vittnar flera av de kvinnliga opinionsbildare som Resumé har talat med om att näthatet är vardagsmat. – Det sker systematiskt, jag har blivit avtrubbad, säger Cissi Wallin till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinCamilla Wagner

Det var i samband med i krönika om en film producerad av Sveriges Kommuner och Landsting som beskrev hur Karlskoga kommun valt att omprioritera sin snöröjning som Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg fick motta flera hånande sexistiska brev.

I lördags skrev hon om reaktionerna i en ledare under rubriken "Oknullad Ful Korkad". Nedan följer utdrag från två av de brev som Jenny Wennberg tar upp i ledartexten.

"Jag har en god vän som inte heller fått ligga på ganska länge och skulle kunna para ihop er, kan inte garantera något men kan göra ett försök."

"Jag förstår att du är arg på oss män. Du kan inte ha haft det lätt i livet när du ser ut som en trafikolycka i hela ansiktet. Måste vara jobbigt att vara så otroligt ful att folk blir illamående bara av att se din byline-bild."

Jenny Wennberg ska även ha fått telefonsamtal mitt i natten. Hon beskriver situationen som ett normaltillstånd för kvinnliga journalister.

"Genom sina ord och sitt agerande skapar dessa individer och deras åsiktsfränder en situation som i snart sagt alla andra branscher skulle klassas som ett arbetsmiljöproblem, men som för journalister, och då inte minst kvinnliga journalister, utgör ett normaltillstånd. Det är så här verkligheten ser ut. Hur arbetsdagarna ser ut. I kommentarsfält, mailkorgar, brevlådor och över telefon finns dessa röster dag ut och dag in närvarande på redaktionerna runt om i landet. Och ju mer framträdande din roll är, desto grövre och mer omfattande tycks floden av hat som sköljer över dig bli.", skriver hon i krönikan.

Resumé har pratat med programledaren i programledaren och medieprofilen Cissi Wallin, ledarskribenten Maria Ludvigsson och debattören och journalisten Camilla Wagner. Alla beskriver att problemet med sexistiskt näthat hör till vardagen.

Camilla Wagner har blivit utsatt för kränkningar både i brev och genom kommentarsfälten. I slutet av oktober sedan skrev hon ett blogginlägg under rubriken "Bokstavliga slag under bältet".

Här beskriver hon hur Katrine Kielos och hon fått exakt samma hot med en antydning att skribenterna skulle "bli våldtagna av muslimer".

– När hoten är så specifika får det mig att tro att det handlar om ett fåttal personer som lägger mycket tid på att kommentera och vara synliga.

Hur reagerar du när du utsätts för hat?
– Man blir luttrad först, sen kanske jag blir upprörd och till och med kränkt.

Hur ofta handlar det om sexistiska kränkningar?
– Det är jättevanligt. De kommenterar ens utseende, att man inte får ligga, att man är lesbisk eller kommunist. Det är ett sätt för dem att visa att de inte tar kvinnor på allvar att man skriver att man är kommunist. Det säger en hel del om avsändaren.

Har du varit orolig någon gång?
– När de hotade med att dränka mina barn tog jag kontakt med min arbetsgivare.

Vad kan man göra som arbetsgivare?
– Man behöver chefens stöd. De ska peppa och berätta att man är på rätt spår. Det viktiga är att ge energi eftersom det här tar energi.

Hur allvarligt är det här problemet?
– Det är allvarligt. Det är som att borsta tänderna alldeles för hårt. Till slut börjar det ila. Sen kan det också trigga med kränkande kommentarer. Om man skriver om jämställdhet och väcker provokation så har man träffat rätt.  

Medieprofilen Cissi Wallin hävdar att det sexistiska hånen hör till vardagen.

– Det här systematiskt, jag har blivit avtrubbad. Med den samhällsutveckling som vi har blir den här typen av kommentarer nästan komiska. Varför de gör så kan väl bara en psykolog svara på, säger Cissi Wallin till Resumé.

Du säger att du har blivit avtrubbad, finns det någon typ av reaktioner som du ändå är känslig inför?
– Man är mänsklig. När gemene man kommer med sina kommentarer tänker jag bara – visst. När branschkollegor gör det av avundsjuka blir jag illa berörd. När personer mailar osanningar till folk i branschen, då handlar det istället om intern mobbning. Jag gillar Twitter, men det kan också bli ett forum för mobbning.

När blev du avtrubbad?
– Det har jag varit i fyra år. Man odlar en tolerans inom sig. När man skriver och får reaktioner, även om de är negativa, så har man inte gått obemärkt förbi. När jag träffar de som fäller negativa kommentarer så kan de knappt få fram ett ord. De gömmer sig bakom sin identitet på nätet.

Maria Ludvigsson har varit ledarskribent på Svenska Dagbladet i ett och ett halvt år. Hon har själv inte blivit utsatt för sexism, men så har hon också slutat att läsa kommentarerna på nätet.

– Jag har inte varit utsatt för sexistiska kommentarer, däremot en otrevlig ton. Jag undviker att läsa kommentarer. Däremot vet jag att det förekommer sexistiska hatkommentarer till kvinnliga mediepersoner, säger Maria Ludvigsson till Resumé och fortsätter:

– Kvinnor är ett vanligt mål i kommentarsfälten. Sticker man ut hakan kan man få höra att man är en "äcklig borgarkärring". Man ska akta sig för att läsa kommentarerna eller Flashback. Det mår ingen bra av. Värst är det för unga tjejer med utländsk bakgrund Tove Livendahl och Alice  Teodorescu har varit väldigt utsatta.

Vad kan man göra som arbetsgivare?
– De har alltid ansvaret att stänga av kommentarsfälten. Där blir det ofta väldigt privat. Hur man sen tar emot det varierar från person till person.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Cissi WallinCamilla Wagner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.