torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnliga journalister blir mest trakasserade i kommentarsfältet

Publicerad: 12 april 2016, 15:02

Åtta av de tio mest trakasserade journalisterna på tidningen The Guardian är kvinnor, medan de tio minst trakasserade är samtliga män. Det visar en undersökning som The Guardian har gjort på kommentarerna till deras webbartiklar.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetThe GuardianKommentarer

LL

Louise Lindberg


The Guardian har undersökt kommentarerna som publiceras till deras webbartiklar. De ville reda ut hur många kommentarer som blockeras på sidan och kolla om det finns en skillnad i om artiklarna är skrivna av en kvinna eller av en man.

Resultatet visade att av de tio mest trakasserade skribenterna var åtta kvinnor. The Guardian skriver att fastän majoriteten av deras debattskribenter är vita män, var de som trakasserades mest i kommentarsfältet inte det. Av de tio skribenterna var åtta kvinnor, varav fyra med annan hudfärg än vit, och två mörkhyade män. Två av kvinnorna och en av männen var homosexuella. Om man kollar listan från andra ändan – de tio skribenter som blev minst trakasserade – är däremot alla män.

I dagsläget har 1,4 miljoner kommentarer blockerats på The Guardians webbsida, vilket utgör två procent av det totala antalet. De nyhetskategorier där flest kommentarer blockerades var debatt, världsnyheter, miljö och mode. Ämnen som kommenterades respektfullt var bland annat korsord och jazz. Ämnen som inte kommenterades med respekt var Israel/Palestina-konflikten, feminism och våldtäkt.

Här kan du ta del av The Guardians hela artikel om undersökningen, där även reportrar pratar ut om de trakasserande kommentarerna de får. Så här säger The Guardians reporter Jessica Valenti om kommentarerna: "Imagine going to work every day and walking through a gauntlet of 100 people saying 'You're stupid', 'You're terrible', 'You suck', 'I can't believe you get paid for this'. It's a terrible way to go to work."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev