Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnor i papiljotter orsakar bråk om idéstöld

Publicerad: 12 november 2014, 15:57

Överst: Anna Jarnestad, nederst: Ester Sorri.

Fotografen Anna Jarnestad ställde ut fotografier på kvinnor i papiljotter 2012. Två år senare användes samma motiv av en annan fotograf, Ester Sorri. Tre av hennes bilder finns i Fotografiska museets höstsalong. – En olycklig tillfällighet, skriver Ester Sorri till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Fotografiska

I höstsalongen på Fotografiska museet i Stockholm hänger tre fotografier med kvinnor i papiljotter. De är tagna av fotografen Ester Sorri.

Samma motiv visades på en utställning i Karlskrona två år tidigare, men med en annan fotograf: Anna Jarnestad.

– Jag blev uppringd och fick mejl från vänner och kollegor som var upprörda och sa att någon kopierat mina bilder. Och jag håller med om att de är jättelika - hon har tagit min idé, säger Anna Jarnestad.

Resumé har försökt ringa Ester Sorri som svarar i ett sms:

"Jag blev varse om detta med papiljottdamerna idag och har ingen lust att prata med dig/er innan jag pratat med Anna. Jag förstår hennes upprördhet men jag kände inte till vare sig henne eller hennes bilder förrän idag. En olycklig tillfällighet", skriver hon.

Anna Jarnestad riktar en känga mot Fotografiska som hon anser borde ha bättre koll på vilka bilder som ställs ut – och vill väcka en diskussion om var gränsen går mellan inspiration och idéstöld.

– Man kan fråga sig vad Fotografiska har för kvalitetssäkring på sina bilder. Hade jag haft mina bilder i Stockholm hade det här aldrig hänt. Det som är Stockholmsbaserat är tyvärr det som uppmärksammas, säger hon.

Fotografiska slår ifrån sig kritiken.

– Höstsalongen består av 232 bilder som valts ut av en jury utifrån 40 000 inskickade bidrag som skickats in utan namn eller projektbeskrivning. Det är en omöjlighet att till hundra procent veta vilka bilder som påminner, inspirerats eller refererar till någon annans verk. Som utgångspunkt måste vi lita på de fotografer vi ställer ut, säger Jens Hollingby, pressansvarig på Fotografiska muséet.

Enligt honom har de under dagen haft diskussioner om fotografierna, men vill inte uttala sig om dem mer än så.

– Det är en upphovsrättsfråga som rör fotograferna och diskussionen måste ske mellan dem i första hand. Utifrån vårt perspektiv är den konstnärliga friheten oerhört viktig. Det går lika lite att ta patent på motivet kvinnor i papiljotter som på solnedgångar.

Det är första gången ni kör Höstsalongen. Kan det här eventuellt leda till ändrade rutiner i hur juryn väljer ut fotografierna?
– Vi kommer att följa det här och se om vi kan dra lärdom av det på något sätt, säger Jens Hollingby.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Fotografiska

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.