Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnor och utlandsfödda är inte chefer i Mediesverige

Publicerad: 5 april 2016, 14:15

Foto: Mostphotos

Det är vita, medelålders män som styr Mediesverige. Det visar en ny kartläggning som Frilansgruppen Desken har gjort.


Ämnen i artikeln:

MediebranschenJämställdhet

Ju större den ekonomiska makten för tjänsten är, desto mer sannolikt är det att personen som innehar tjänsten varken är kvinna eller född i ett annat land än Sverige. Det är till och med mer sannolikt att det är en person som heter "Anders".

– Det är ytterst få chefer med invandrarbakgrund, det är överraskande – och skandalartat, säger frilansjournalisten Mikael Bergling till Dagens Media, som gjort undersökningen tillsammans med journalistkollegan Fredrik Nejman.

I undersökningen ingår totalt 329 av de viktigaste positionerna inom dagstidningar, magasin, kommunikations- och reklambyråer, etermedier, ägargrupper, branschorganisationer och contentbyråer. Sett till Sveriges 20 största kommersiella magasin och 20 största organisationsmagasin var endast 3 procent av de ansvariga utgivarna födda utomlands.

Det är heller inte jämställt mellan könen i svenska medievärlden. Av styrelseordförandena är 85 procent män, och av alla vd:ar ligger siffran på 71 procent. Bland övriga ledande chefer är 55 procent män.

– Det är ganska få riktiga toppositioner som innehas av kvinnor. Det är en större andel bland ansvariga utgivare, men de som styr och ställer är direktörerna. Redaktörerna trycks tillbaka. De enda som är jämställda är Sveriges Radio och SVT, och det tror jag att de har jobbat aktivt med, säger Mikael Bergling.

Public service lyckas alltså med jämställdheten bättre än andra medieföretag. Sveriges Radio, UR, SVT och TV4 ingår i kategorin etermedier, och resultatet ur den kategorin tyder på en jämn könsfördelning när det kommer till styrelseordföranden och övriga chefer. Gällande vd-posterna låg siffran på 75 procent kvinnor.

Mediecheferna är oftast födda på 50- eller 60-talet, och endast 3 procent är 80-talister. Reklambyråbranschen är de som har flest chefer födda på 80-talet med 9 procent, och här kan man även se en något bättre representation av utlandsfödda chefer.

– I reklambranschen var det också fler med utländsk bakgrund bland styrelseordförandena. Det beror på att en del byråer är uppköpta av internationella nätverk, förklarar Mikael Bergling.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.