Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnor rasar över mansdominansen

Publicerad: 13 februari 2015, 10:07

Jan Helin presenterade nyligen sex nya chefer, varar fyra är män – nu rasar medarbetare mot "manskulturen"

75 kvinnliga medarbetare på Aftonbladet är mycket kritiska till att det främst är män som fått chefsposter i den nya organisationen. Detta skriver de i ett öppet brev till tidningens publisher Jan Helin som Journalisten har tagit del av.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Aftonbladet är i färd med att sätta samman sin nya organisation. I förra veckan presenterade ledningen tillsättningen av sex chefstjänster, där fyra var män. Detta har nu fått flera kvinnliga medarbetare att reagera och nu har ett öppet brev skrivits till ledningen och Jan Helin, undertecknat av 75 personer.

Medarbetarna understryker att de inte ifrågasätter personerna som fått chefstjänsterna, utan vill diskutera kulturen på Aftonbladet.

"De som kommer att styra och leda det yttersta nyhetsarbetet i den nya organisationen – agendachef, nyhetschef, printchef och redaktionell pluschef – är alla män. Förutom att vi rent journalistiskt ser ett problem med denna ensidighet är det svårt att undgå att se en struktur som rimmar illa med vår ambition att vara 'först in i framtiden'", skriver medarbetarna i det öppna brevet till Aftonbladets ledning.

De tar upp att tv-chefen, tillförordnade sportchefen och chefredaktören är man.

"Vi upplever att det finns en manskultur på Aftonbladet. Och att män gärna bjuder in män är en välkänd mekanism. Vi vill därför – innan även nästa maktskikt i den nya organisationen ligger fast – efterlysa ett jämställdhetsperspektiv inför tillsättningen av redaktörstjänsterna."

Nu vill de kvinnliga medarbetarna veta hur ledningen och i synnerhet Jan Helin ser på jämställdhetsarbetet på tidningen."

I ett sms till Dagens Media skriver Jan Helin att det är bra att frågan granskas och att han delar uppfattningen att Aftonbladet ska ledas jämställt. Han poängterar i sms:et den nya redaktionsledningen består av fyra kvinnor och tre män.

"Jag kommer idag att kommunicera AB:s nya desk som ska leda nyhets- och utvecklingsarbete. Den består av två män och två kvinnor. Vi jobbar nu med tillsättning av ledande redaktörstjänster. Jag har gott hopp om att vi kommer till 50/50 där ur ett könsperspektiv", skriver Jan Helin.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.