Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kvinnorna lämnar SF Studios: ”Råder en hård machokultur”

Publicerad: 9 juni 2016, 05:47

SF Studios vd Jonas Fors bemöter kritiken.

Skandalen kring SF Studios rullar vidare men nu har vd:n kommenterat kritiken, så blev "Chewbacca mom" miljonär och NY Times överväger förbud mot adblockers. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SF Studios

Kvinnorna lämnar SF Studios: ”Råder en hård machokultur”
SVT Kulturnyheternas granskning av SF Studios fortsätter. Flera källor med insyn i verksamheten berättar om ett arbetsklimat där kvinnlig personal säger upp sig på grund av den råa, sexistiska jargongen. Sedan 2013 ska ett 20-tal kvinnor, flera på höga positioner, ha lämnat bolaget.
– Det råder en i grunden hård machokultur, där det exempelvis är helt okej att skryta om att man hyr eskortflickor. Om man är kvinna eller lite medveten så är det svårt att acceptera när det skojas på det sättet, säger en kvinna som lämnat bolaget till SVT.

Hon berättar vidare att den som ifrågasätter jargongen hamnar i frysboxen, vilket i längden blir ohållbart.
– Om man säger ifrån, så måste man göra det vid varje skoj, varje gång man tar en kopp kaffe, vid varje möte. Då blir man en person som inte kan vara kvar.

SF Studios vd kommenterar kritiken
Jonas Fors har i flera veckors tid undvikit att svara på frågor från SVT om den påstådda sexismen på SF Studios, kritiken mot sättet att göra affärer och ledningens vistelse under filmfestivalen i Cannes.
– Vi har inte haft anledning till det. De har inte kunnat presentera vad de vill fråga om, eller några konkreta uppgifter. Utan det har istället handlat om rykten, och det har vi ingen anledning att kommentera, sa informationschefen Stefan Klockby till Resumé igår.

Nu har dock Jonas Fors svarat med skriftliga kommentarer till SVT Kulturnyheterna. Där bemöter han kritiken på flera punkter. Hans svar liknar till stor del de som informationschefen redan gett.
– Vi ska utvärdera detta och se vad vi kan göra för att bli ännu bättre, säger SF Studios vd till SVT.

"Som ett maffiaepos signerat Martin Scorsese"
Avslöjandena kring det Bonnierägda produktionsbolaget SF Studios har gett stort eko i nöjes- och kulturvärlden. SVT:s recensent Fredrik Sahlin liknar ledningens leverne i Cannes med Gudfadern, och betonar samtidigt hur illa det rimmar med svensk films jämställdhetsarbete.
"Krocken mellan den påstådda Game of Thrones-mentaliteten i SF Studios korridorer och SFI:s mångfaldsprojekt kunde inte vara kraftigare" slår han fast.

Så blev "Chewbacca mom" rik
Candace Payne blev världskänd över en natt sedan hennes egeninspelade videoklipp med en Chewbacca-mask blivit viralt. På kuppen har hon blivit miljonär. Time har räknat ut att hon har fått gåvor som tillsammans är värda över fyra miljoner kronor (420 000 dollar) sedan livesändningen på Facebook den 19 maj. Bland annat har hon fått presentcheckar på hundratusentals kronor och en gratis resa till Disney World.

NY Times överväger förbud mot adblockers
New York Times har planer på en släppa en helt annonsfri digital version av tidningen eftersom flera läsare uppgett sig vara villiga att betala för en sådan. Samtidigt överväger de att införa ett förbud mot adblockers, berättade Mark Thompson i samband med en intervju på IAB Ad Blocking & User Experience Summit, skriver M3.

Analys: App-boomen är över
Din telefon är full av appar, och du är färdig med att ladda ner nya – så länge de inte är Snapchat eller Uber. Det skriver Recodes Peter Kafka i en analys. Under det senaste året har antalet nedladdningar av de 20 populäraste apparna minskat med 20 procent, och tillväxten är negativ för de flesta utom Snapchat och Uber som fortfarande växer så det knakar.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SF Studios

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.