Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Läckberg: ”Jag hade räknat med ett större tapp”

Publicerad: 3 januari 2013, 14:12

Foto: Pressbild.

Andra avsnittet av deckardrottningen Camilla Läckbergs Fjällbackamorden sågs av 1 918 000 tittare, vilket var en minskning med nära 150 000 tittare. Hos deckardrottningen och pr-byrån Mindmakers är det ändå klackarna i taket.


Ämnen i artikeln:

SVT

– Med tanke på att första avsnittet gick annandag jul så hade jag räknat  med ett större tapp. Så här är det champagne som gäller, säger Camilla  Läckberg.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg har utsatts för hård  kritik efter att första avsnittet av Fjällbackamorden visade.

Hon tar dock lätt på kritiken:
– Jag tycker att  tittarsiffror väger tyngre än att vissa inte gillar mina böcker. I  sociala medier har man ju också en tendens att ha fokusera på det  negativa, säger hon.

Hon hävdar samtidigt att hon också fått mycket positiva reaktioner på såväl Facebook som Twitter.

Då första avsnittet gick kändes det något ryckigt. Hur ser du på det?
– Jag  förstår vad du menar. I första boken är jag tvungen att ingående  presentera Erika och Patrik. I bok två är dessa redan etablerade och då  kan man ha ännu större fokus på själva berättelsen, säger Camilla  Läckberg.

Hon menar också att hon har skapat sitt eget universum och gör heller inte anspråk på något annat:
– Folk  tycker att polisbilarna inte ser riktiga ut, men det är ett medvetet  val. Jag räknar med att folk blir helt vana med hur det ser ut i  Fjällbackamorden efter ett par filmer, säger Camilla Läckberg.

Planen är redan klar. Först visa fem filmer, sedan en biofilm. Sedan ytterligare fem filmer och en biofilm.

Man brukar skämta om antalet mord i Morden i Midsomer-serien. Hur ser du på risken att det blir samma sak med Fjällbackamorden?
– Det  har aldrig skett något mord i Fjällbacka och jag har haft ihjäl 25  människor än så länge. Målet är att det ska bli en långkörare likt  Morden i Midsomer. Så det är inget annat än sagor och underhållning för  vuxna, säger Camilla Läckberg.

I Fjällbackamorden talar skådespelarna bred Stockholmska har du funderat något kring detta?
– Man  kan väl säga så här. Fjällbacka med sina 1 000 invånare utgör kanske  inte den bästa grogrunden för skådespelare, säger Camilla Läckberg.

I  Agatha Christies böcker är det nästintill omöjligt att lista ut vem  mördaren är. Men i dina är det betydligt större chans att pricka rätt?
–  Jag kör väl lite Old School. Det vill säga att man som tittare och  läsare ska känna sig lite smart och kunna lägga ihop pusslet, säger  Camilla Läckberg.

Hon berättar också att inte ens hennes egna barn inte visste vem som var mördare i det andra avsnittet:
– De satt och gissade hej vilt, säger Camilla Läckberg.

Erika  är ju en författare och hennes man är polis. Ni har samma yrken i er  familj. Hur mycket inspireras du av Martin Melin och håller du, till  skillnad från Erika, fingrarna borta från hans polisarbete?
– Här är  det snarare verkligen som har imiterat dikten. Jag hade hunnit skriva  4-5 böcker innan jag träffade Martin Melin, säger Camilla Läckberg.

Hon  påtalar också att Martin Melin inte håller på med någon utredande  verksamhet och om så skulle vara fallet gäller ändå sekretess.

Hur ser du på ditt samarbete med pr-byrån Mindmakers?
– Jag  har en bakgrund som civilekonom med marknadsföringsinriktning. Jag   jobbade med marknadsföringen själv under de första åren, men sedan  växte  det mig över huvudet. Jag och Christina Saliba jobbar bra ihop, hon har ett fantastiskt nätverk, är smart och ser  möjligheter i stället för problem, säger Camilla Läckberg.

Deckardrottningen har  också ifrågasätts för att sitt twittrande många gånger har sexuella  anspelningar. Nyligen skrev hon exempelvis att hon skulle tänka sig att  ligga med George Clooney:
– Jag har väl kanske lite för lite filter  på twitter ibland. Men jag tycker att om man ska twittra ska man också  våra vara personlig, säger Camilla Läckberg.

Man får också känslan av att du är en person som folk gillar att tycka till om?
– Jag  har också reflekterat över detta, men jag tycker ändå att det är  fantastiskt att vara en person som väcker så mycket känslor, säger  Camilla Läckberg.

Hur tror du att din Fjällbacka-uppväxt har påverkat dig?
– Jag står stabilt och som bohuslänning tänker man alltid att det är en dag i morgon också, säger Camilla Läckberg.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.