Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Läckta dokument: Så går Buzzfeed

Publicerad: 13 augusti 2015, 12:13

Buzzfeed-grundaren Jonah Peretti

Foto: Wikimedia Commons.

Buzzfeed växer så det knakar – och gör det med lönsamhet. För att dra trafik pumpar de in miljontals kronor till Facebook, visar interna dokument som Gawker har kommit över.


Ämnen i artikeln:

Buzzfeed

Buzzfeed är medievärldens största framgångssaga de senaste åren. Tidigare rapporterade vi att bolaget tar in 200 miljoner dollar (cirka 1,7 miljarder kronor) från NBC Universal vilket värderar dem till hisnande 13 miljarder kronor.

Läckta dokument visar nu att hajpen kring Buzzfeed har rejäl substans och att de har lyckats kapitalisera sina stora trafikframgångar. Det är sajten Gawker som har kommit över interna dokument som visar hur Buzzfeed har gått eknomiskt från 2011 till och med första halvåret 2014.

Under helåret 2011 uppgick deras intäkter till drygt fyra miljoner dollar (34,5 miljoner kronor). År 2013 låg samma siffra på 64 miljoner dollar (drygt en halv miljard) och under det första halvåret drog Buzzfeed in 46 miljoner dollar (nästan 400 miljoner kronor).

Samtidigt går de sedan 2013 med vinst, vilket inte är helt vanligt bland start-ups. Under det första halvåret 2014 levererade de ett rörelseresultat på drygt 23 miljoner kronor. Detta trots att de redaktionella kostnaderna har mer än dubblerats år för år.  

Gawker kan också visa att Buzzfeed spenderar miljontals dollar på så kallad "cost of revenue". Det är i huvudsak kostnader för att synas på andra sajter och plattformar (läs:Facebook) med sina annonsörers material. I korthet betyder det att Buzzfeed betalar stora pengar, nästan sex miljoner dollar bara under det första halvåret 2014, för att deras native-artiklar ska få trafik.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Buzzfeed

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.