Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Läget är extremt spänt just nu"

Publicerad: 23 september 2013, 13:30

Erik Esbjörnsson, korrespondent DN

DN:s utsände i Nairobi, Erik Esbjörnsson, befinner sig utanför gallerian Westgate, där kidnappningsdramat är inne på sitt tredje dygn. Han uppger att läget är extremt spänt, men har själv inte känt sig hotad ännu: – Ingen journalist har kunnat komma åt att se några fönster på byggnaden och de enda kulor som har avfyrats i närheten kommer från polisen, säger han.


I skrivande stund väller det ut rök från byggnaden och skottlossning  hörs inifrån köpcentrat, enligt DN:s korrespondent Erik Esbjörnsson, tidigare reporter på Resumé.

– Poliserna är extremt nervösa och skjuter med gummikulor och tårgas.
Röda Korset i Nairobi hävdar att 69 personer har dödats, medan ytterligare 63 personer är saknade, enligt nyhetsbyrån AFP.

Somaliska al-Shabaab har tagit på sig attacken och kräver att Kenya drar tillbaka sina trupper från Somalia.

Erik Esbjörnsson tycker att utvecklingen runt terroristattacken är ett rejält underbetyg för den kenyanska säkerhetstjänsten.

Han berättar också att man är ytterst försiktig med att rapportera om eventuella rörelser hos olika säkerhetsstyrkor:
–  Jag och min kollega kunde logga in på nätverket som finns i byggnaden,  vilket gör att terroristerna också har tillgång till Internet, säger  Erik Esbjörnsson.

Att läget är extremt spänt råder det dock inget tvivel om.  Bara någon avlossar ett skott börjar stora folkmassor att springa,  enligt Erik Esbjörnsson.

Han sticker heller inte under stol med att det finns en rejäl hotbild utanför gallerian:
–  Stora folkmassor är samlade. Så om någon skulle slänga in en handgranat  skulle det få förödande konsekvenser säger Erik Esbjörnsson.

Han berättar också att han käkade lunch i köpcentrat nyligen:
– Det blir en väldigt märkligt känsla att återvända till platsen, säger Erik Esbjörnsson

Inga vänner till Erik Esbjörnsson har skadats, men många bekantas bekanta.

Kenyas  inrikesminister har nyligen meddelat att regeringsstyrkor har tagit  kontroll över situationen, men Expressens utsände uppger till egna  tidningen att tillståndet är kaosartat:
– Terroristerna har satt eld på en matbutik, och vi vet ännu inget om när det här dramat kan ta slut, säger hon.

TT  har uppgett att en talesperson för al-Shabaab, Ali Mohamud Rage, har  gett terroristerna klartecken att göra vad man vill med gisslan.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.