Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lagförslaget sågas

Publicerad: 24 januari 2011, 15:55

Det ska bli förbjudet att ta kränkande bilder, enligt ett nytt lagförslag. Men det här faller inte i god jord hos Journalistförbundet.


Agneta Lindblom Hulthén. Foto: Andreas Elgstrand.

Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 juli nästa år, och innebär att personer som tar integritetskränkande bilder kan bli straffade med böter eller till och med fängelse.

Det här är riktat mot fotografer som tar bilder på personer inomhus, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande miljöer. Det påverkar och de som olovligen fotograferar på ett påträngande eller närgånget och dolt sätt.

– Det som är mest problematiskt är att den enskilde journalisten på ett ögonblick måste besluta om bilden är motiverat eller inte och riskera att göra en brottslig gärning om det är en felbedömning, säger Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén till Expressen.

– Allt som inskränker journalisters arbetsmöjligheter är dåligt. Inte för journalistiken, utan för demokratin, säger hon till tidningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.