Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Lågprisjournalistik kommer inte rädda medieföretagen”

Publicerad: 10 november 2014, 11:58

Några av Talentums titlar i Sverige.

Efter att journalistklubbarna för DN och Marieberg Media under förra veckan visade sitt stöd för bemanningsanställda journalister, ger sig nu även journalistklubben vid Talentum in i debatten. "Sämre villkor, hot och otrygga förhållanden är inte den affärsidé som leder till bättre journalistik" skriver de i ett öppet brev.


Ämnen i artikeln:

Talentum

Journalistklubben vid Talentum ger sig nu in i debatten för att bemanningsanställda journalister ska ha rätt till samma arbets- och anställningsvillkor som de fast anställda. De stöder till fullo de bemanningsanställdas krav och menar att ”lågprisjournalistik” inte kommer rädda medieföretagen.

"Bemanningsföretag och outsourcing har fått fäste i Mediesverige. Anställda journalister sparkas ut och ersätts med produktionsbolag, bemanningsanställda och frilansar. Det framstår allt tydligare att arbetsgivarnas enda skäl är att minska kostnaderna. Affärsidén – i brist på andra – är att betala mindre för samma jobb." skriver Talentums journalistklubb i brevet och fortsätter:

"Våra kolleger och arbetskamrater på bemanningsföretag, produktionsbolag och frilansar förväntas jobba lika bra och lika mycket till lägre löner och arvoden, med sämre villkor och under otryggare förhållanden. Det är varken troligt eller önskvärt att det fungerar som arbetsgivarna tänkt. Sämre villkor, hot och otrygga förhållanden är inte den affärsidé som leder till bättre journalistik, eller "must have content" som framtidens digitala läsare är beredda att betala för."

Journalistklubben vid Talentum representerar medlemmarna på Affärsvärlden, Ny Teknik, Lag & Avtal, Arbetarskydd och Dagens Media.

Susanna Sköld

Ämnen i artikeln:

Talentum

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.