Media
Lambertz: Äcklas är ordet
Publicerad: 21 februari 2012, 14:28
Göran Lambertz, ordförande i Yttrandedefrihetskommittén.
Foto: Camilla Palmblad.
(UPPDATERAD) SEB:s senioreconomist Klas Eklund skrev idag på Facebook att han äcklas över kvällstidningarna och gav en ögonblicksbild av Aftonbladets bevakning. Före detta JK, numera ordförande i Yttrandefrihetskommittén, Göran Lambertz, var inte sen att haka på: ”Äcklas är ordet”, skriver han.
KB
Karl-Johan Byttner
Baby svalt ihjäl efter att mamma dött, Polisen gräver fram likdelar och Mamma vill göra abort med en häst. Det är bara några av de Aftonbladet-rubriker som SEB:s senioreconomist, Klas Eklund, listar i sitt Facebook-inlägg och som får honom att dra slutsatsen att han "äcklas över kvällstidningarna."
Klas Eklund summerar också det hela med att:" Detta är alltså den tidning som tycker sig ha rätt att uttala sig om allt från kärnkraften till att skriva ledare om att kommunalråd inte får tycka att Whitney var en dålig mamma..."
Han får många medhåll och en av dem som hejar på är före detta JK tillika nuvarande ordförande i Yttrandefrihetskommitten, Göran Lambertz.
Han skriver: "äcklas är ordet".
Hur nyanserat och objektivt är det då du de-facto sitter som ordförande för Yttrandefrihetskommittén?
– Jo, men det här är ingen yttrandefrihetsfråga. Så det är klart att man får skriva på det viset, säger Göran Lambertz.
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kontrar:
– Det är tråkigt och anmärkningsvärt att Göran Lambertz uttalar sig på det viset mot bakgrund av hans viktiga uppdrag för yttrandefrihetskommittén. Klas Eklunds Facebooktråd är en beklämmande inblick i hur proppmätt elit är upptagna av sin egna förträfflighet och snäva perspektiv om god smak. Deras självgodhet äcklar mig, deras torftiga argument tråkar ut mig.
– En kvällstidning ska vara en mix av högt och lågt. I dag granskar vi nämndemannasystemet, erbjuder läsning om mysteriet kring snömannen och fenomenet Björn Ranelid. Det är en bra mix tycker jag. Klas Eklund efterlyser rapportering om Grekland. Han har uppenbart inte läst Peter Kadhammars lysande reportage därifrån i Aftonbladet. Om det inte passade så har väl den här typen av människor redan andra medier som bekräftar deras världsbild varje dag? De måste ju inte läsa Aftonbladet. Att de inte kan låta bli glädjer mig, men deras drift att vilja likrikta också Aftonbladet känns bara kvävande, säger Jan Helin.
Eftersom Lambertz riktar kritik mot kvällstidningarna generellt bad Resume.se även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om en kommentar. Mattsson säger:
– Det är rätt anmärkningsvärt att ordföranden för Yttrandefrihetskommittén recenserar Aftonbladets journalistik så här – samtidigt som han ser över grundlagarna för tryck- och yttrandefrihet. Eftersom Lambertz kritiserats för att försöka inskränka möjligheten till en fri journalistik med sina olika tankar om nya lagförslag, så borde han vara försiktig med att kritisera Aftonbladets nyhetsvärdering tycker jag, säger han.
Göran Lambertz poängterar att han tycker att det är tråkigt när tidningarna drar iväg och skriver massa saker som är oviktiga och rentav lite tråkiga:
– Det känns inte så roligt när man ska vältra sig i massa saker, utan det känns betydligt trevligare när man använder sina resurser, tid och kraft åt att göra något som känns mer viktigt, säger Göran Lambertz
Hur tror du att den strukturella förändringen påverkar bevakningen. Aftonbladet minskade exempelvis med 80 personer i höst?
– Jag vet inte om det beror på detta, men det är klart ju mer man måste jaga pengar desto mer kanske man förenklar bevakningen i jakten på läsare, säger Göran Lambertz.
Men äcklas är ett ganska starkt ord?
– Jo, men vad det ytterst handlar om är när stora tidningar väljer att skriva om oviktiga saker, säger Göran Lambertz.
Hur ser du på Expressens bevakning då?
– Jag tycker att både Aftonbladet och Expressen är viktiga tidningar och då är det synd om man inte kan upprätthålla kvaliteten.