onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lämnade Google – vill styra upp nyhetsmarknaden

Publicerad: 16 mars 2017, 09:11

Oscar Hedwall och Viktor Lidholt, grundarna av Newsvoice.

Foto: Montage

Den aggregerande nyhetsappen Newsvoice ska bidra med fler perspektiv och ge läsarna en chans att avgöra vad de tycker är bra. Kommer appen att göra succé i USA?

Ämnen i artikeln:

MediaResumé InsiktResumé Insikt Media

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Idén bakom nyhetsappen Newsvoice sjösattes så sent som i oktober 2016. En av grundarna, Viktor Lidholt, har en bakgrund på Zynga som har skapat Farmville, och som utvecklare på Google i Silicon Valley.

Som stor nyhetskonsument såg Viktor Lidholt enorma problem på den amerikanska nyhetsmarknaden och var sugen på att göra något åt det. Han lämnade Google och började skapa prototyper av Newsvoice. Till sin hjälp hade han startup-konsulten Oscar Hedwall.

– Ta till exempel amerikanska primärvalets första debatt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders. I alla nyhetsmedier rapporterades det om att Clinton gått vinnande ur debatten, samtidigt som polls visade att Sanders tagit hem segern. Jag ville hitta ett sätt där nyheterna kommer närmare läsaren, säger Lidholt.

Newsvoice fungerar så att när det gäller exempelvis en story om kriget i Syrien ska ett amerikanskt, ett ryskt och ett perspektiv från Mellanöstern lyftas fram. Med hjälp av algoritmer scannar tjänsten av nyhetssajter efter ämnen och länkar och placerar dem i flödet. Användare har, precis som på Reddit, möjligheten att rösta på de artiklar de anser bäst för att de ska dyka upp i flödet.

En betaversion av Newsvoice har redan lanserats och appen är planerad att komma ut om tre veckor.

Vill du veta mer ingående om hur Newsvoice jobbar, deras mål och vår reporter Thomas Nilssons analys av projektet? Teckna en prenumeration på Resumé Insikt Media.

Analysbrevet denna vecka:

FRÅGOR TILL…
Daniel Nordström
, chefredaktör, VLT: "Nya tider kräver en ny form av ledarskap"

STARTUPS
Newsvoice – nyhetsaggregatorn
Strossle – artificiell intelligens för media?

BAKOM RUBRIKERNA
Expressen och Di går som tåget?

LÄSVÄRT
Ekosystem, programmatic och hemmajobb

VECKANS…
Roliga rivalgrepp

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev