Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lämnar Aftonbladet för konkurrenten: "Kommer vara lojal"

Publicerad: 21 mars 2018, 14:40

Magnus Ringman

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG/KVP

Att hantera förra hösten på Aftonbladet var den värsta tiden i Magnus Ringmans yrkesliv. För Resumé berättar Kvällspostens nye chefredaktör om varför han sökte jobbet och hur han ser på att lämna Aftonbladet för Expressens sydsvenska edition.


Ämnen i artikeln:

KvällspressKvällspostenAftonbladetMagnus Ringman

Att som del av redaktionsledningen lämna Aftonbladet för Expressen eller vice versa är ovanligt. Inte minst i modern tid. Otto Sjöberg hade visserligen ett förflutet på Aftonbladet, men gjorde ett mellanspel på TV4 när han blev chefredaktör för Expressen 2002. Nu tar Magnus Ringman steget och går från Aftonbladet till att bli chefredaktör för Expressens sydsvenska edition Kvällsposten. Den 1 augusti tillträder han tjänsten och han kommer ingå i Expressens redaktionsledning.

Övergången innebär att Magnus Ringman återvänder till Kvällsposten. Senast det begav sig var han nära att rekryteras till Expressens redaktion i Stockholm. Men han ville arbeta i Malmö och kunde inte komma överens med Expressens legendariske chefredaktör Bo Strömstedt.

I stället började Magnus Ringman som reporter på Aftonbladet 1991 och har hunnit med att vinna både Stora Journalistpriset och Guldspaden. Han har varit myhetschef, redaktionschef, administrativ redaktionschef, HR-chef i redaktionsledningen och de senaste två åren har han varit stabschef i tidningsledningen. När han fick kännedom om att jobbet som chefredaktör på Kvällsposten var ledigt reagerade han med instinkt.

– När jag såg jobbet stod det Magnus på det. Varför det? Jo därför att jag har jobbat på Kvällsposten tidigare och kan kulturen. Jag tycker det är enormt spännande med lokaljournalistik och jag ser redan olika sätt som den kan utvecklas. Expressen har dessutom ett stort försprång här. Lokaljournalistiken kommer dessutom bara att bli viktigare. I tredje hand så kände jag att ska jag göra något nytt ska jag göra det ny. Jag är 48 år och har jobbat de sista 27 åren på Aftonbladet.

På vilket sätt skulle man kunna utveckla lokaljournalistiken?
– Det gäller exempelvis hur Expressen TV kan utveckla lokalbevakningen. Kvällsposten har en otroligt nära relation med sina läsare där det finns en stor potential. I princip alla över 40 år har en relation till papperstidningen och det finns en grundkänsla att ”tidningen står på min sida”. Det är en USP där jag ser enorma utvecklingsmöjligheter i olika kanaler.

Hur skulle det kunna ske?
– Att utveckla den digitala upplevelsen mot den unga målgruppen och anpassa papperstidningen för den äldre målgruppen ännu tydligare, det är inga konstigheter egentligen men också en sak som jag har tänkt på. En annan sak är synligheten i den fysiska och digitala miljön Expressen har ett närmast osannolikt reklamvärde i de 9000 löpsedelsytor som finns runtom i Sverige. Det gäller att ta vara på samma möjlighet digitalt.

Under Sofia Olsson Olséns tid som publisher var Magnus Ringman hennes stabschef. Han beskriver rollen i fyra punkter:

• Att vara ett stöd till chefen
• Säkerhetsfrågor
• Strategi
• Hantera jobbiga händelser som uppstår på en kvällstidning.

Den sistnämnda punkten blev han varse om i höstas då Aftonbladet upplevde några intensiva veckor i samband med metoo. Bland annat ”Dokument 2.0” sammanställningen av berättelser från kvinnliga medarbetare på tidningen som stoppades av ledningen. En höst som ledde till att Sofia Olsson Olsén sjukskrev sig och senare sade upp sig som publisher för att ersättas av Lena K Samuelsson.

Hur ser du på hösten i efterhand?
– Det var den jobbigaste tiden i mitt yrkesliv. Jag tycker att Aftonbladet hanterade det här så bra som vi kunde. Det är det jag har att säga egentligen.

Hur ser du på Lena K Samuelsson som ny chefredaktör för tidningen?
– Jag tror det är helt rätt väg för tidningen att ta. Lena K kan kvällstidningsmiljön, är en lyhörd ledare och har ett otroligt driv.

Hur känns det att vara tillbaka i en redaktionell position?
– Det var också en av mina drivkrafter med att ta det här jobbet. Jag har inte jobbat redaktionellt på länge nu, men det är det jag kan.

Vad säger dina kollegor på Aftonbladet om övergången?
– Ingen aning faktiskt, det blev ju offentligt i dag. Men jag har förstås pratat med Lena K och de andra i redaktionsledningen.

Det är ju ovanligt att en person går direkt mellan ledningsgrupperna på Expressen och Aftonbladet. Kommer Thomas Mattsson att pumpa dig på information nu?
– Jag kommer att vara totalt lojal mot Aftonbladet. Sen är det ju väldigt lite som är unikt strategiskt sett. Det finns ingen ”magic box” där vi plockar upp lösningar. Kampen kommer att stå i de digitala kanalerna och TV-satsningarna och göra bäst innehåll där. Jag har förvisso arbetat i redaktionsledningen, men mina kunskaper om i dag kommer inte att betyda något i morgon. Så snabbt går det. Och även om det är en ovanlig övergång jag gör så är det självklart för mig att vara lojal med affärsinformation för Aftonbladet.

Finns det avtal som täcker det här?
– Tystnadsplikten råder alltid i de här sammanhangen. Jag är gammal HR-chef så jag borde veta.

Hur känns det att lämna Aftonbladet efter så pass länge på tidningen?
– Det är klart att det känns tråkigt att lämna kollegor man tycker om. Samtidigt behöver jag ett nytt sammanhang och den viktigaste regeln för mig är att aldrig gå tillbaka till något du gjort tidigare.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.