Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lämnar DI och startar nyhetssajt

Publicerad: 5 januari 2015, 11:47

Stefan Lundell och Olle Aronsson.

Foto: Jesper Frisk/Dagens Industri.

Reportrarna Olle Aronsson och Stefan Lundell har sedan något år tillbaka drivit Digitalpodden för DI:s räkning. Nu lämnar de tidningen för att starta en nyhetssajt om techbolag. – Vi ska bli kyrkan mitt i byn för startup-industrin, säger Stefan Lundell till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Stefan LundellOlle Aronsson

Stefan Lundell har jobbat på Dagens Industri i 15 år. Han har hunnit vara både Londonkorrespondent, nyhetschef, reporter och podcast-värd. När han nu lämnar tidningen tillsammans med Olle Aronsson säger han att det är lite vemodigt, samtidigt som förhoppningsfullt.

Än så länge har de båda reportrarna inget namn på sin nya sajt, men tanken är att den ska rikta sig mot startup-industrin, något Stefan Lundell tror behövs.

– Vi har bevakat både den digitala och startup-sektorn för DI:s räkning, vilken är väldigt stor. Bara i Stockholm finns det 20 000 techbolag. Nyhetssajter är och nosar på det, men ännu är det ingen som tagit ett samlat journalistiskt grepp på ämnet. Vi ska bli kyrkan mitt i byn för startup-industrin. Vi ska ha en sajt, en podd och så har vi idéer kring andra saker runtomkring, säger Stefan Lundell och fortsätter:

– Kort sagt är det en nyhetssajt för den digitala industrin, men vi vill helst att det ska bli ännu större än så och vi ser stor potential på grund av att intresset är så stort.

Är det inte lite riskabelt nu att starta en nyhetssajt med tanke på alla nedskärningar?
– Det är intressant att se var mediebranschen befinner sig nu. Vi tycker tvärtom – man ser en tydlig tendens att annonspengarna går till det digitala och vi blir helt digitala. Det är klart man ska ha respekt för svårigheterna men i grunden tror jag att det här ett bra läge att dra igång. Vi ska inte starta en papperstidning utan en digital produkt.

Stefan Lundell och Olle Aronsson är båda anställda på Dagens Industri fram till och med den 16 januari. Då kör de igång med sajten – och har en ambition att lansera den ganska snabbt.

Resan till nyhetssajten blev naturlig efter digitalpodden – men formerna var från början oklara.

– Vi visade ett upplägg för ledningen på DI som de tyckte lät intressant – men vi kunde inte enas om ägarformerna. Vi trodde stenhårt på att vi skulle bygga det som entreprenörer och ha ägande i projektet.  Men på DI ville att man skulle göra det som intraprenörer – inhouse som anställda. Nu skiljs vi som vänner och kommer fortsätta leverera en del texter till DI på veckobasis.

Blev ni besvikna?
– Nej, vi är supernöjda med den lösningen vi kommer ha nu. Vi har extern finansiering för vårt projekt ändå. De gjorde ett strategiskt val och det får man acceptera.

Vilka är era finansiärer?
– Vi har handslag på finansiering, men måste skriva papper så jag kan inte uttala mig om det än. Men det står klart att vi kommer ha en redaktion på plats i början av året.

Hur många är det ni ska anställa?
– Folk som är sugna får gärna höra av sig – framför allt vore det bra att få in fler kvinnor. Man behöver inte vara någon teknikexpert.

Du har varit på DI i 15 år. Hur känns det att lämna efter så lång tid?
– Det är lite blandade känslor. Jag har stortrivs och har fått göra massor med olika saker. Folk här är väldigt schyssta och reko. Det känns lite vemodigt, men är samtidigt superpeppad på vad som kommer hända med sajten. Klart är i alla fall att jag inte lämnar i vredesmod.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Stefan LundellOlle Aronsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.