Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lämnar Kalla fakta

Publicerad: 7 december 2007, 13:14

Lena Sundström lämnar TV4:s Kalla fakta efter fyra säsonger som programledare. Det meddelade hon i säsongens sista program i går kväll. Nu ska hon skriva en bok.


Lena Sundström lämnar Kalla fakta där hon varit programledare sedan våren 2006. Foto: TV4.

I går var det säsongsavslutning för Kalla fakta. Programmet är tillbaka till våren, men med ny programledare.

Det är nämligen klart att Lena Sundström slutar. Det meddelade hon i gårdagskvällens program.

I ett avskedsbrev på Tv4.se skriver hon:

"Det har varit två fantastiska år med Kalla fakta, och jag kommer att sakna redaktionen mycket. Jag kommer sakna att vara del av något gemensamt, istället för att bara sitta ensam på sin kammare (för att inte tala om att vara tvungen att brygga mitt eget kaffe). Sedan finns det saker som jag känner att jag vill och måste göra med jämna mellanrum, som att skriva böcker. Och för det behöver jag tid, vilket jag nu tar mig. Jag försvinner från rutan ett tag, men fortsätter med samhällsjournalistiken. På gensyn! som dansken säger".

Till Resume.se säger Lena Sundström att hon länge haft ett bokprojekt på gång som hon nu ska förverkliga. Boken är planerad till hösten 2009.

– Jag har haft ett bokprojekt som  jag har skjutit framför mig egentligen alldeles för länge, nu är jag rädd för att det skall  springa ifrån mig, och jag börjar bli  stressad av det, säger hon och fortsätter:

– Jag hade en plan att jag skulle  kunna rodda bok, uppdraget för Aftonbladet och Kalla fakta samtidigt. Men det  skulle inte fungera, då skulle jag bli utbränd. I vår blir sändningstiden  längre och det hade blivit ännu mer jobb.

Hon säger att hon bestämde sig ganska nyligen, men att det förr eller senare var dags att ta tag i bokskrivandet.

– Jag har alltid trivts så himla  bra på redaktionen, men jag  vill ha plats för egna projekt också. Det  här kommer inte som någon överraskning för ledningen, det har funnits en  diskussion länge.

Hur har hösten varit på Kalla fakta efter Trond-turbulensen?

–Det har varit en jäkla stress på  oss, vi blev sinkade av Trond-affären och det blev extremt hektiskt. Men vi har  inte haft så mycket tid att fundera på det faktiskt, även om det säkert påverkat  mycket undermedvetet.

–  När det  handlar om trovärdighetsfrågor är det väldigt svårt att veta hur det ska slå,  men jag uppfattar det som att förtroendet är väldigt starkt för Kalla fakta  fortfarande.

Lena Sundström kommer att fortsätta skriva krönikor i Aftonbladet.

– Jag har skrivit varannan vecka i Aftonbladet under hösten, men nu blir det varje vecka igen, säger hon.

Sundström, som tidigare gett ut boken "Saker jag inte förstår  – och personer jag inte gillar"  vill inte säga vad den nya boken ska handla om, mer än att det blir samhällsjournalistik.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.