Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lämnar riksdagen och SD – blir konsult

Publicerad: 30 december 2012, 20:56

Erik Almqvist

Foto: ExpressenTV och Sverigedemokraterna

Under söndagen blev det känt att Erik Almqvist lämnar Sverigedemokraterna och riksdagen. Nu kommer han hjälpa SD att lansera en omfattande mediesatsning nästa år – som konsult.


Ämnen i artikeln:

Erik AlmqvistSverigedemokraterna

I mitten av november publicerade Expressen en film med Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist. På filmen, där även partikollegorna Kent Ekeroth och Christian Westling figurerade, kallar han komikern Soran Ismail för "babbe", en kvinna för "lilla hora" och beväpnar sig med järnrör.

I över två år hade Erik Almqvist förnekat dessa uppgifter. Med Expressens publicering blev skandalen ett faktum. Han avsattes omedelbart från sin topposition, men blev kvar i riksdagen och partiet.

Detta trots Sverigedemokraternas policy om nolltollerans mot rasistiska åsikter, som lades fram i oktober. Efter skandalerna noterade partiet sin bästa opinionssiffra någonsin i Novus decembermätning, 8,9 procent.

I går blev det offentligt att Erik Almqvist lämnar sin riksdagsplats och går ur Sverigedemokraterna. Enligt partiet var det hans eget beslut att lämna.

– Efter en hel del diskussioner har vi tillsammans landat i en ståndpunkt om att det gagnar varken Erik eller partiet att han fortsätter i riksdagen. Han har väl precis som vi insett att det blir svårt för honom att fokusera på politik efter det som har hänt. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt beslut som Erik har fattat, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare till TT.

Kort efter beslutet skrev Erik Almqvist följande budskap på Twitter:

"Att jag nu lämnar riksdagen betyder inte att ni blir av med mig, om ni trodde det ;)"

På en fråga från Timbros vd Markus Uvell kring vad han skulle göra istället svarade Erik Almqvist:

"Jag ska göra samma sak som innan: rädda landet ;)"

En liten hint om Erik Almqvist framtid är att bolaget Samtid och framtid, som av partiet ska anlita honom som konsult. Detta när Sverigedemokraterna under hösten 2013 planerar att starta upp en egen medieverksamhet med webb-tv och webb-tidning. Här kommer partiet att samarbeta som ägs av Almqvist, det skriver TT

Enligt Björn Söder kommer Erik Almqvist "dra igång infrastrukturen" runt projektet. Han kommer bland annat att utveckla en affärsplan, bedriva rekrytering och komma fram med betalningslösningar till projektet.

Erik Almqvist framtida uppdrag mötte blandade reaktioner på Twitter. Expressen Niklas Orrenius, som under en längre tid bevakat Sverigedemokraternas framfart från sin tid på Sydsvenskan och skrivit reportageboken "Jag är inte rabiat. Jag äter pizza", kommenterade beslutet följande:

"Erik Almqvist är/var en av SD:s främsta begåvningar när det gäller politisk kommunikation. Inte konstigt att partiet vill använda honom."

Expressen-kollegan Niklas Svensson var mer förvånad:

"Han ska alltså kalla sig för PR-konsult framöver, Erik Almqvist. Oj."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.