Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lamotte slår tillbaka: ”Ett svek mot människorna i programmet”

Publicerad: 13 mars 2015, 09:55

Joakim Lamotte som gjorde "Leva och dö i Grums".

Foto: Sebastian Lamotte.

Pr-konsulten Paul Ronge har gått hårt åt Uppdrag Gransknings program om Grums kommun. Nu svarar reportern Joakim Lamotte på kritiken. – Paul Ronge har betalt för att gå politikernas ärenden, säger han.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningJoakim LamottePaul Ronge

Bråket om Uppdrag Granskning program "Leva och dö i Grums" går vidare. Igår bloggade Paul Ronge, som var anlitad av kommunen för att hjälpa till med hanteringen av Uppdrag Granskning, kritiskt om programmet. Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson bemötte kritiken, men i dag riktar Ronge udden mot reportern Joakim Lamotte.

Till Resumé ger han nu sin syn på reaktionerna efter reportaget.
– För mig är det viktigaste att människorna jag mötte är nöjda. De var så nervösa innan programmet, men ville ändå göra det. De berättar om självmord, om folk som dött och alla möjliga tragiska saker. Att kommunen väljer att angripa Uppdrag Granskning känns som ett svek för dem. Kommunen borde istället bjuda in dem till kommunhuset och fråga vad de kan göra för att förbättra situationen, säger Joakim Lamotte.

Var det ditt beslut att inte ta med kommunalrådet Leif Haraldsson i programmet?
– Det var ett gemensamt beslut vi tog på redaktionen. Vi kände att det här är frågor som ett kommunalråd, som suttit på sin post i en månad, inte kan ställas till svars för. Men det var ett trevligt möte och jag hade ingen ambition att sätta dit honom. Jag tror att det snarare har stjälpt än hjälpt kommunen att ta in Paul Ronge. När jag först kontaktade Leif Haraldsson ville jag gå ut med honom på bygden och få honom att visa upp sitt Grums. Men sedan kontaktade han Ronge, och då blev det en strikt intervjusituation – sitta i ett rum i 20 minuter.

Programmet heter "Leva och dö i Grums" och det är ingen fördelaktig bild av kommunen som visas upp. Borde han inte ha fått vara med i programmet – även om ni lyfter det till nationell nivå?
– Nej, jag anser att det räckte gott och väl med regionrådet, som har det yttersta ansvaret för hur Värmland ska leva, och landsbygdsministern. Det var beslutet vi tog och det står vi bakom.

Paul Ronge går hårt åt dig som journalist och kallar dig ohederlig. Vad säger du om det?
– Det rör mig inte i ryggen. Paul Ronge har betalt för att gå politikernas ärenden. 125 000 kronor fick han för några dagars jobb av Grums kommun, så det är han väl nöjd med.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.