Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lånade ut förpackning till SVT fick 90 000 i böter

Publicerad: 8 mars 2011, 12:58

SVT:s dramaserie ”Drottningoffret” visade Pfizers förpackning för läkemedlet Arirecept. Nu fälls läkemedelsföretaget för produktplacering och får betala 90 000 kronor. – Avsikten var inte att produktplacera, säger Christina Astrén Eriksson, kommunikationsdirektör på Pfizer.


Ämnen i artikeln:

SVTPfizer

I en scen ur SVT:s dramaserie ”Drottningoffret” ställs diagnosen Alzheimers sjukdom och det beskrivs i positiva termer hur det nu finns bra bromsmediciner mot sjukdomen. En förpackning av läkemedlet Aricept placeras därefter på bordet och läkemedelsnamnet kan tydligt läsas av tittaren.

Läkemedelindustrins Informationsgranskningsman (IGM) fäller nu läkemedelsföretaget bakom Aricept, Pfizer, för produktplacering och företaget åläggs att betala 90 000 kronor i vite.

Pfizer själva bestrider påståendet att det handlat om produktplacering utan menar att man endast lånat ut förpackningen till produktionsbolaget.

– Vi har inte på något sätt ersatt produktionsbolaget och vi lånade ut förpackningen för att användas som rekvisita. Avsikten var inte att produktplacera, säger Christina Astrén Eriksson.

IGM hävdar att de krav som Pfizer satt upp på produktionsbolaget i samband med utlåningen inte varit tillräckliga och att företaget borde ha tagit bättre reda på vilket sätt förpackningen skulle användas.

– Man tycka så i efterhand och med facit på hand så fanns det en risk. Det var en risk vi inte borde ha tagit. Vi har sett över våra rutiner och vi kommer aldrig mer att låna ut en Pfizer-förpackning, säger Christina Astrén Eriksson.

Även om Pfizer själva tycker att de blivit oriktigt fällda så han man valt att inte överklaga domen.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

SVTPfizer

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.