lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Landsorten: Jag tycker att vi är fruktansvärt bra!

Publicerad: 24 februari 2022, 12:55

Evelina Rönnung har formgett omslaget av Resumés senaste magasin.

Med miljardsatsningar i Norrland och utflyttning från storstäderna gav sig Resumés ut på vägarna. I nya numret av magasinet kan ni läsa om den heta landsorten.

Ämnen i artikeln:

MagasinResuméMediaMedier

BA

Billy Andersson


För tio år sedan var Skellefteå mest känt, åtminstone bland marknadsförare utanför staden, som hemkommun för byrån North Kingdom. I dag är Skellefteå ett av Europas mest spännande industriprojekt med batterifabriken Northvolt. 

Just nu bygger staden upp en ny självbild och varumärke. Inte minst för de 25 000 nya skelleftebor som krävs för att det här ska fungera.

– Det här är en plats som man kan vara med och skapa just nu och det är spännande. Man är med och bygger en ny typ av samhälle, säger Helena Renström, Skellefteås egen marknadschef, till Resumé.

I dag rullar flyttlassen ut från storstan (även om det inte är i den omfattning många inbillar sig), delar av de gamla industriorterna blommar och detta valår budar de politiska partierna över varandra om vem som är mest landsbygdsvänliga.

Det är på landsorten man ska vara i år. 

Men om nu allt händer utanför storstäderna, vad betyder det för landsortsbyråerna och hur ser de på sina roller? Det är ingen hemlighet att många byråer tycker att Resumé har svårt att lyfta på blicken bortom våra egna kvarter i Stockholm. En delvis berättigad kritik. Så vi gav oss ut i landet och frågade hur byråerna tänker och jobbar. Är det annorlunda? Ambitionen var att undvika jämförelsen mellan landsortsbyråerna och storstadsbyråerna. Men det var svårt. Och det var minst lika ofta byråerna själva som gjorde jämförelsen.

Utan att berätta för mycket kan vi notera att självförtroendet utanför Stockholm är stort. Ett vittnesmål är stockholmaren Jan Lindforss som har lämnat huvudstaden för kreativiteten i Visby. 

Han kan inte nog hylla sin nya byrå Knak.

– Jag tycker att vi är fruktansvärt bra! Det är kanske få som förstår det, eller har sett det. Vi gör inte så mycket nationella kampanjer som folk ser på stan, men jag tycker att vi gör väldigt mycket bra i det lilla, säger han blygsamt.

Även om vi egentligen inte ser någon stor migrering till landsbygden så finns det en kulturell förflyttning till livet på landet. Det är utanför städerna som det goda livet kan levas och det är där de genuina människorna lever. Eller? Resumés egen Malcolm Gladwell, Peter Willebrand, gräver ned sig i den svenska självbilden i går, i dag och i morgon. 

Därtill drar vi slutsatsen att efter två år med tassande och mysande i Coronas skugga är förväntningarna höga på lite galenskap i marknadsföringen. Men det gäller att ha strategi i galenskapen så vi förklarar strategisk knasighet. Vidare gör vi en djupdykning i estetisk identitet, jämför lågprismärkena St1 och Ingo, undersöker hur man bäst investerar i virtuella influencers, presenterar en gnutta visdom för kreatörer och i slutet av tidningen sammanfattar Aase Berg innehållet vilket får oss att fundera på om vi verkligen vet vad vi håller på med.

Och för att ta det från början: omslaget – vi bad Evelina Rönnung, med rötter i Lofsdalen och nu creative director på Hedvig, att göra ett omslag med landsort som tema. Hon gav oss ett avslöjande om storstadskreatörernas rötter.

Ingen prenumeration? Lugn det löser du här.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev