Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Länkningar kan bli alternativ inkomstkälla"

Publicerad: 4 januari 2013, 11:24

Foto: Niklas Dahlskog.

Irländska dagstidningar vill ha betalt av den som länkar till deras artiklar. Upphovsrättsexperten, Olle Wilöf, verksam vid SJF, räknar med att sådant här kan bli vanligare i Sverige: – Jag tror att länkningar kan bli en alternativ inkomstkälla och konkurrera med särtryck, säger han.


Organisationen Irish Newspaper Licensing företräder 15 nationella irländska dagstidningar och ett större antal regionala motsvarigheter.

Organisationen har nyligen gått hårt åt välgörenhetsorganisationen Women's Aid och krävt betalning för att den har länkat till flera artiklar hos irländska dagstidningar, enligt Medievärlden.

Priserna landar på 300- 1 350 euro beroende på antalet länkar.

Branschorganisationen The National Newspapers of Ireland anser också att det är ett upphovsrättsligt brott att länka till sajterna.

Advokatbyrån McGarr Solicitors har engagerat sig i fallet och försökt hjälpa Women´s Aid.

Advokatbyrån har skrivit en artikel på sin hemsida med rubriken 2012: The Year Irish Newspapers tried to destroy the web.

SJF:s upphovsrättsliga expert Olle Wilöf ser det som ganska troligt att få vi kan få se en liknande utveckling i Sverige.

Han drar paralleller till en inbiten fan av hockeylaget Södertälje SK. Denna länkade till Canal Plus-matcher.

Han fick varningsbrev från ett antal advokatbyrår, men upphörde inte med att länka. Han fälldes i såväl tingsrätt som hovrätt.

– Målet har fallit i glömska, men jag tycker att det är ett mycket spännande fall, säger Olle Wilöf.

Han menar också att man kan dra paralleller till en person som lägger ut en låt på sin hemsida. Här reagerar branschen eftersom denna riskerar att förlora pengar ifall folk väljer att gå till hemsidan för att lyssna på låten i stället för att använda exempelvis Spotify eller Wimp, resonerar Olle Wilöf:
– I Canal Plus-fallet rörde det sig ju inte om någon kommersiell webbplats, men han åkte dit ändå. En bidragande orsak till att man drev fallet är ju att Canal Plus riskerade att förlora intäkter på grund av hans länkningar, säger Olle Wilöf.

Han berättar också att just länkningar är en het potatis i Sydeuropa för närvarande. I Sverige räknar Olle Wilöf med att vi också kan komma att behöva anpassa citaträtten för att följa med i utvecklingen.

Olle Wilöf tror ändå att just rewrites och liknande kommer att gå till på ungefär samma sätt som tidigare:
–Tanken med rewrites är ju ändå att man paketerar om det hela och är tydlig med varifrån man har fått informationen. Så jag kan inte se att det skulle bli några stora problem på det området, säger Olle Wilöf.

Han tror heller inte att det blir särskilt troligt att merparten av svenska medieaktörer vill ta betalt av konkurrenter för länkningar. Den enkla förklaringen är ju att man får trafik till webbplatsen via länkarna.

Olle Wilöf är heller inte särskilt förvånad över det som nu håller på att ske på Irland och i andra delar av världen:
– Det kan ju bli så att större medier vill ha betalt av mindre motsvarigheter för att man har material som rewritas och sedan driver trafik till sajten med hjälp av detta, men då skulle nog utvecklingen bli att vi får se betydligt mer refererande framöver.

Han exemplifierar med hur lokalradion fungerar:
– De har lång erfarenhet av att referera andra nyhetsmedier till exempel lokaltidningar, säger Olle Wilöf.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.